Pregătirea slabă pentru probele teoretice şi neatenţia la proba practică fac ca gradul de pomovabilitate al candidaţilor pentru un permis de conducere să fie foarte mic. Anul trecut din cei 14.134 de aspiranţi pentru "titlul" de şofer mai mult de 65 la sută au picat una dintre probe.
Peste 50 la sută dintre candidaţi sunt respinşi la proba teoretică pentru că nu reuşesc să facă punctajul minim pentru a fi declaraţi admişi. După ce scapă de proba teoretică aceia care vor să fie conducători auto cu acte în regulă trebuie să mai scape şi de examenul practic.
Potrivit unui raport al Serviciului Public Comunitar Regim Permise şi Înmatriculări Auto Bistriţa-Năsăud din cei 14.134 de candidaţi de anul trecut au fost declaraţi admişi, atât la proba teoretică, cât şi la cea practică, 4.884 de candidaţi. De asemenea, din cei 9.270 de candidaţi respinşi, 5.955 nu au făcut punctajul minim la proba teoretică, iar ceilalţi 3.315 au fost respinşi la proba practică.
Acelaşi raport arată că la sfârşitul anul trecut în Bistriţa-Năsăud erau peste 94.500 de posesori de permis de conducere. Dintre aceştia, 27.648 au sub 30 de ani.
Din păcate, lipsa de experienţă şi teribilismul duc de multe ori la tragedii. Accidentele cele mai grave sunt provocate de şoferii care au vârste sub 30 de ani.
Reamintim că anul trecut în luna august, între localităţile Feldru şi Ilva Mică doi tineri, o fată de 16 ani şi un băiat de 22 de ani, au murit după ce maşina în care se aflau, condusă de un tânăr de 25 de ani, s-a izbit violent de un gard de beton. Viteza execesivă şi alcoolul au fost de vină pentru producerea acestui accident.
Tot din cauza vitezei şi a consumului de alcool, anul trecut de Paşte, în localitatea Monariu, doi tineri de 22 şi 23 de ani au murit după ce maşina în care se aflau s-a izbit de un stâlp. Autoturismul era condus de un tânăr de 18 ani.