Rezervatia Naturala Cusma a fost preluata de catre Ocolul Silvic Bistrita-Bargaului in urma cu doua luni. La ora actuala se fac documentatiile necesare pentru a se primi finantari europene menite sa transforme zona intr-o arie protejata, la fel ca si Parcul National Muntii Rodnei.
Situl Cusma se intinde pe o suprafata de circa 45.000 hectare si are circa sapte arii protejate. De aceea, aceasta zona ar trebui condusa de o structura administrativa, la fel ca si Parcul National Muntii Rodnei.
In urma cu doua luni, Ministerul Mediului si al Padurilor a dat in custodie situl Cusma Ocolului Silvic Bistrita-Bargaului, condus de inginerul Dan Tacal. Timp de un an, acesta are posibilitatea sa pregateasca proiecte de finantare sau planuri de management.
Seful Ocolului Sivlic Bistrita-Nasaud a accesat proiectul managementului sit-urilor Natura 2000 care vizeaza asigurarea unui management corespunzator al ariilor protejate si, implicit, stoparea degradarii biodiversitatii si a resurselor naturale.
“Noi am primit in custodie situl Cusma de circa doua luni de la Ministerul Mediului si Padurilor. La ora actuala pregatim documentatia necesara si lucram la planul de management pentru a primi finantare prin fonduri europene. Daca ne va esua acest proiect vom incerca sa facem rost de finantare prin alte parti. Noi vrem sa protejam flora si fauna precum si speciile de ursi bruni si ras care sunt in acesta zona. Noi am avea nevoie cam de un 1,5 miliarde euro”, a declarat pentru Bistriteanul.ro seful Ocolului Silvic Bistrita-Nasaud, Dan Tacal.
Daca finantarea va fi aprobata si se vor primi fonduri europene, situl Cusma va putea deveni atat o arie protejata, cat si o zona turistica. Rezervatia Naturala Cusma se intinde in zona Colibita, Piatra Fantanele dar si in zona Dealul Negru.