Comuna Dumitra se află pe locul II în topul celor mai săraci elevi din județ, după Maieru care a apreciat că ar avea nevoie pentru cei peste 1300 de elevi de rechizite de la stat. La Dumitra, însă situaţia este mai deosebită, 585 din cei 588 având nevoie de Ghiozdanul săracului.
Comuna Maieru este cea mai mare din județ, însă mai puțin de jumătate dintre elevii care merg la școală au nevoie de ajutor de la stat pentru a avea la început de an școlar un ghiozdan, caiete și creioane. Nici la Feldru numărul elevilor care au nevoie de ajutorul statului nu este foarte mare - doar 307 elevi, comuna Feldru fiind a doua ca mărime din județ.
Dacă Maieru și Feldru sunt considerate drept două dintre cele mai bogate comune din județ, cu mulți localnici plecați peste hotare, și cu oameni harnici, la Rodna, una dintre cele mai sărace comune din Bistrița-Năsăud lucrurile stau aproape la fel. Din cei 1000 de elevi doar 390 ar avea nevoie de sprijinul statului pentru a putea merge la școală. Rodna este cunoscută ca fiind o comună cu număr foarte mare de șomeri neindemnizați după ce minele din zonă s-au închis.
O situație cu totul de neînțeles apare însă la Dumitra unde din cei 588 de elevi pe care i-ar avea comuna, conform datelor publicate pe site-ul oficial al Primăriei Dumitra, nu mai puțin de 585 au nevoie de susținere pentru a putea merge la școală!
Inspectoratul Școlar Județean explică că datele ajunse la jurnaliști sunt corecte, însă spun că cifra dată de școlile din comuna Dumitra ar fi una estimativă, deoarece abia după ce rechizitele vor fi cumpărate și va începe școala se vor întocmi dosarele din care să rezulte câți dintre elevi sunt îndreptățiți să primească sau nu Ghiozdanul săracului în valoare de 22 de lei. În total, copiii din mediul rural vor primi peste 12.000 de pachete cu rechizite școlare.
Alte aproape 1500 vor ajunge la elevii săraci care învață la școlile din orașe. Cei mai mulți sunt la școala generală Artemiu Publiu Alexi din Sângeorz-Băi, unde 780 de elevi din cei 1000 existenți ar avea nevoie de sprijin de la stat.
Există însă și școli unde nu sunt copii săraci este vorba de Colegiul Național Liviu Rebreanu care, la fel ca și Liceul cu Program Sportiv și colegiul Național Petru Rareș din Beclean nu au solicitat Inspectoratului Scolar Bistrița-Năsăud nici un pachet cu rechizite pentru copiii săraci.