Noul sistem de achiziții publice a blocat masa elevilor! Zeci de mii de elevi din județ nu au primit nici la două luni de la începerea școlii, lapte, corn și nici măr. De ieri a început furnizarea laptelui, cornul mai întârzie o lună, iar merele... la anul.
Procedura extrem de greoaie de achiziție publică a blocat programul guvernamental laptele, cornul și mărul.
Directorul Economic al Consiliului Județean Bistrița-Năsăud a prezentat astăzi, în ședința Colegiului Prefectural, o informare legată de modul în care se desfășoară programul laptele și cornul în județul Bistrița-Năsăud.
Din păcate, din cauza modului în care s-a schimbat sistemul de achiziții publice, zeci de mii de copii nu beneficiază de acest program, micuții primind abia începând de ieri produsele lactate furnizate de Dorna Lactate.
Cornul va ajunge la școli după 15 decembrie, iar mărul abia după ce se vor întoarce din vacanța de iarnă.
„Licitația pentru furnizarea laptelui UHT pentru preșcolari și elevi este finalizată. Începând din 22.11.2016 s-a început livrarea acestor produse. Contractul a fost încheiat cu SC Dorna Lactate SA la un preț de 0,63 lei fără TVA/bucată. Beneficiari sunt 33.865 de elevi și preșcolari din județ. Pentru a doua categorie de produse, cele de panificație, licitația este în faza de evaluare, data estimativă pentru semnarea contractului este 15 decembrie 2016, iar contractul va fi până în data de 16.06.2016. Licitația pentru furnizarea de mere pentru elevi este în faza de evaluare, data estimată pentru semnarea contractului fiind luna ianuarie, iar durata contractului este de maxim 88 de zile de școlarizare. Beneficiari sunt 27.385 de elevi. Pentru preșcolari, termenul până la care se pot depune ofertele este 29 decembrie 2016, beneficiari fiind 6.550 de preșcolari”, a informat directorul economic al CJ, Teodor Cioarbă, în ședința Colegiului Prefectural de astăzi.
Reprezentantul CJ spune că de vină pentru aceste întârzieri este noua lege a achizițiilor publice care a apărut târziu și a îngreunat procedurile. În plus, CJ nu a putut prelungi contractele furnizorilor din anul precedent care au dat copiilor laptele, cornul și mărul, așa că la mai bine de două luni de la începerea școlii copiii nu au beneficiat de lapte, corn și măr.
„Noua lege a achizițiilor publice a apărut în luna mai, cu aplicare în luna iunie. Normele de aplicare au apărut ulterior apariției legii. Din acest motiv s-a început târziu procedura de licitație. Ca exemplu, pentru Legea 100 privind concesiunile, nu au apărut nici până acum normele de aplicare”, a mai susținut directorul economic al CJ în ședința Colegiului Prefectural Bistrița-Năsăud.