Ana Oltean este un artist si un pedagog desavarsit, dar mai mult decat orice este un bistritean cu suflet mare care nu a uitat de unde a pornit si se intoarce anual la Bistrita pentru a organiza singura scoala de vara pentru instrumente de suflat din Romania.
Nascuta in Tiha Bargaului, Ana Oltean a ajuns din intamplare sa studieze flautul, mai intai la Bistrita, apoi la Cluj si din 1999 in Elvetia unde a terminat studiile superioare in flaut. In prezent este masteranda si studiaza medicina in muzica, mai exact cum ar trebui sa stea corect un muzician atunci cand canta pentru a nu avea mai tarziu probleme cu oasele.
„Nu mi-a placut de la inceput sa cant la flaut, dar am avut un profesor la Cluj, care asa a stiut sa prinda punctele de care era nevoie pentru ca eu sa ajung sa cant la instrumentul acesta incat m-a castigat total. Asa am inceput sa cant mai intai cu ambitie, apoi cu mare placere. Este vorba de profesorul Vasile Gocan, care si el preda cu noi la proiectul de la Bistrita”, povesteste Ana Oltean Zehnder.
Ideea scolii de vara de la Bistrita a fost inspirata din scoala de vara de la Sighisoara la care flautista bistriteanca participa anual cat era in Romania.
„In 2006 cand am venit intr-un turneu cu pianistul meu din Elvetia, m-am intalnit cu profesorul meu, Vasile Gogan care m-a intrebat daca nu vreau sa fac un worck-shop la Cluj. Am inceput sa repet cu cativa dintre ei si am zis Dumnezeule-Doamne, cate lucruri nu stiu si cate trebuie sa li se spuna si sa li se explice. Atunci mi s-au aprins niste luminite si am zis ca trebuie sa fac acest lucru. M-am intors la Berna si am inceput sa pun pe hartie tot pana am facut proiectul cursului. In luna mai m-am intors in Romania, i l-am aratat profesorului meu si l-am intrebat daca vrea sa-l facem, a zis „da” si in iulie l-am facut”, isi aminteste flautista cum a inceput proiectul scolii de flaut.
Multumita ideii ei, Bistrita este un nou punct important pe harta muzicala a Romaniei.
„L-am facut la Bistrita pentru ca am vrut sa vin mai aproape de casa nu sa ma indepartez. Nu vroiam sa vin in tara si sa merg la ai mei, sa-i salut si sa zic, „eu acum plec la Cluj sa-mi tin cursurile”.
Si in plus am vrut sa aduc la Bistrita o prezenta pe care stiam ca la Cluj o poate aduce oricine si aici nu o aduce nimeni”, marturiseste artista din Tiha Bargaului. Anual la cursuri participa cate 20 de elevi din toata tara, admiterea se face pe criteriul primul venit, primul servit. Elevii care participa platesc o taxa care acopera cheltuielile de cazare si masa, restul este suportat de catre fundatia Anei Oltean. Totusi, cei care nu isi permit nici aceasta taxa primesc bursa.
„Cei care nu isi pemit primesc bursa integrala fara nici un fel de obligatie. Dar am nevoie de un document care sa ateste ca familia nu isi poate permite acest lucru si o scrisoare de la parinti cu motivele personale ale fiecaruia. Acest lucru ramane confidential si nimeni nu stie cine este bursier si cine si-a platit singur cursurile”, explica Ana Olteanu.
Bursele pentru elevii fara posibilitati financiare sunt inventia Anei, care isi aminteste ca si ea a beneficiat candva de acest lucru.
„La Sighisoara am cunoscut-o pe profesoara mea din Elvetia, care ma ajuta foarte mult. Ea imi dadea bursa care sa imi acopere costurile cursului, deoarece eu nu aveam posibilitatea sa-mi platesc. La sfarsitul cursului ea imi dadea inapoi toti banii pe care eu ii foloseam acolo si acest gest a fost foarte important pentru mine, deoarece erau toti banii pe care ii aveam eu in vacanta. Atunci am zis ca daca Dumnezeu ma va ajuta sa ajung vreodata sa pot sa fac gestul pe care l-a facut ea pentru mine, pentru altcineva, il voi face”, marturiseste artista.
Ana a incercat sa obtina finantare nerambursabila de la Primaria Bistrita, dar dosarul i-a fost respins pentru ca a depus bilant contabil in locul balantei contabile. Flautista solicita 128.000 de lei, ceea ce reprezenta 22% din valoarea totala a proiectului.