Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  207 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Simbolurile ascunse în mâncărurile de Paşti

05/05/2013 12:24:31 Ioana BRADEA  
Drob de miel în aluat, păscută cu brânză dulce şi stafide, borş de miel, cozonaci cu nucă, costiţe de miel la cuptor, chec cu fructe confiate, aspic de miel cu ou – acestea şi multe altele compun un întreg arsenal culinar plin de semnificaţii care ne „asaltează” în aceste zile de sărbătoare.

Ne străduim să retrăim, în fiecare an, de Paşti patimile, jertfa şi răstignirea lui Iisus Hristos pe cruce pentru a spăla păcatele omenirii. Dar ne şi bucurăm pentru Învierea care a urmat după răstignire. Poate tocmai pentru a celebra această Înviere, creştinii pregătesc de Paşti un adevărat festin culinar iar alimentele consumate în aceste zile sunt pline de semnificaţii.

La loc de cinste se află preparatele de miel – fie că este vorba de borşul tradiţional, friptura sau costiţele de miel – acestea amintesc de Iisus Hristos pentru că el a fost numit în Biblie „Mielul lui Dumnezeu care spală păcatele lumii” şi pentru că moartea lui pe cruce a fost de asemenea comparată cu cea a unui miel nevinovat.

Un alt simbol asociat cu sărbătoarea de Paşti îl reprezintă ouăle roşii care semnifică mormântul care s-a deschis atunci când Iisus Hristos a înviat. Culoarea roşie a ouălor de Paşti aminteşte de sângele lui Hristos vărsat pentru păcatele oamenilor. Tot de sângele lui Hristos aminteşte şi vinul roşu care se bea de Paşti sau cel alb folosit de bisericile ortodoxe la prepararea anafurei: în Sâmbăta mare bistriţenii, ca de altfel toţi credincioşii ortodocşi de pretutindeni, fac un drum la cea mai apropiată biserică pentru a se aproviziona cu anafură – bucăţele de pâine sfinţită stropite cu vin alb.

Aceasta se serveşte imediat după Înviere, duminică dimineaţa şi în zilele Săptămânii luminate care urmează – însoţită de cuvintele „Hristos a înviat!” şi „Adevărat a înviat!” Un alt preparat culinar specific sărbătorii pascale este şi pasca – un fel de cozonac cu brânză dulce (în unele alocuri se adaugă şi stafide) care se coace o singură dată pe an, de Paşti. Pasca (sau păscuţa cum mai este numită în ţinuturile noastre) se coace, de regulă, în forme rotunde, pentru că – afirmă bătrânii – şi scutecele lui Hristos au fost rotunde.

Gospodinele obişnuiesc să împodobească pasca cu o cruce din aluat pe mijloc sau diverse împletituri pe margini. Fie că respectă postul şi amână festinul culinar pentru duminica Paştelui, fie că lasă deoparte tradiţiile şi gustă tot ce se pregăteşte în zilele dinaintea Paştilor – un lucru este cert: fiecare gospodină se străduieşte să pună pe masa de Paşti cât mai multe bunătăţi şi delicatese care să facă şi mai frumoasă sărbătoarea de Paşti.

Foto: gustos.ro

1788 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro