22 de bistrițeni cercetați penal au primit sentințe mai ușoare după ce au recunoscut în fața procurorului că sunt vinovați de o serie de infracțiuni pe care le-au comis. Cei mai mulți inculpați au fost acuzați de contrabandă, de infracțiuni pe drumurile publice și înșelăciune.
Noul Cod Penal le dă posibilitatea celor care au săvârșit infracțiuni să își recunoască faptele în fața procurorului și să scape astfel de închisoare, primind pedepse mai blânde.
În 2014, în primul an de când s-au aplicat prevederile Noului Cod Penal, 18 persoane au recunoscut în fața procurorilor bistrițeni că sunt vinovate de faptele de care sunt acuzate. Anul trecut numărul acestora a crescut la 22... Chiar și așa procurorii au trimis în judecată 770 de inculpați, cu 46 mai mulți decât în 2014.
Pentru că și-a recunoscut vinovăția unul dintre inculpați, Robert Hiticaș, acuzat de „efectuare de operațiuni neautorizate cu substanțe susceptibile de a produce efecte psihoactive” a scăpat de închisoare și a fost amendat cu 5.265 de lei.
Florin Cornea a scăpat și el de închisoare, fiind condamnat cu suspendare la un an de pușcărie după ce a fost acuzat de procurori că ar fi sprijinit un grup infracțional organizat care se ocupa cu traficul de migranți.
Dumitru Ungureanu a fost acuzat și el de tăinuire, și-a recunoscut fapta și a scăpat de executarea a un an și patru luni de închisoare.
Printre cei care și-au recunoscut anul trecut faptele pe care le-au săvârșit se află și fostul jandarm Gabriel Fontul care a fost acuzat de ucidere din culpă după ce a fost implicat într-un cumplit accident rutier în urma căruia soția și-a pierdut viața, iar el a fost grav rănit. Bărbatul nu a oprit la trecerea la nivel cu calea ferată, nu s-a asigurat și a fost lovit în plin de tren. Soția sa a murit pe loc.
Pentru că Gabriel Fontul și-a recunoscut vina în locul celor doi ani de închisoare prevăzuți pentru ucidere din culpă, judecătorii au stabilit, după ce acesta a semnat acordul de recunoaștere a vinovăției cu procurorul, să amâne executarea pedepsei stabilind un termen de supraveghere de doi ani.
Alexandru Clapa a scăpat și el de închisoare după ce a recunoscut că a făcut contrabandă cu țigări. Claudiu Cocoș a primit și el o sentință ușoară după ce a fost prins de polițiști că a folosit fără drept un pistol, iar George Pop, acuzat de înșelăciune, fals în declarații și uz de fals care ar fi trebuit să execute o pedeapsă de un an și opt luni de închisoare a scăpat și el în baza Noului Cod Penal cu un termen de supraveghere de trei ani. El a fost obligat de instanță să presteze și muncă în folosul comunității pe o perioadă de 30 de zile în domeniul serviciilor publice în cadrul primăriei comunei Tîrlișua.