Sarbatorile vin si pentru copiii abandonati de cei care le-au dat viata, la portile institutiilor statului. Departe de caldura din sanul familiei adevarate, copiii au gasit afectiune si alinare in case de tip familial. Aici au intalnit oameni marinimosi care s-au dedicat acestor suflete care aveau nevoie de dragostea parinteasca.
Una dintre casele de tip familial din judet a luat fiinta in urma cu 5 ani la Chirales, fiind deschisa de catre Directia de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Bistrita-Nasaud. Acum gazduieste copii abandonati ai caror parinti sunt mama Margareta si tata Vasile. Desi are o fiica, Margareta a ajuns sa ii iubeasca pe micuti ca pe propria-i odrasla. Copiii cu varste intre 8 si 17 ani, merg la scoala si au reusit sa se integreze foarte bine in noua familie. Majoritatea provin din centre de plasament. Cei opt copii stiu ca Mos Craciun exista, a venit la ei, in casuta de tip familial, in fiecare an, de cand sunt acolo. Nu le-a adus intotdeauna ce si-au dorit, dar au fost bucurosi de darurile primite.
Si in acest an il asteapta pe mosul cel bun, convinsi ca vor primi daruri, pentru ca au fost cuminti, au invatat bine si i-au ascultat pe cei care le-au indrumat pasii in viata - niste angajati platiti sa tina locul parintilor. Conditiile de viata ale acestor copii s-au schimbat fata de cele din trecut, deoarece Margareta si Vasile Matei au stiut sa le ofere dragostea de care aveau nevoie.
"Aceasta casa de tip familial a fost constituita in anul 2006. Cei doi bistriteni au in grija opt copii abandonati si fetita lor. Nici unul dintre copii nu este major, cel mai mare fiind nascut in anul 1994, iar cel mai mic in anul 2003”, a explicat directorul adjunct al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Bistrita-Nasaud, Olimpia Ababi.
Alti copii abandonati, aceeasi poveste... Din 2005, Casa Benita din Uriu gazduieste patru frati, cu varste cuprinse intre 8-12 ani, dati in plasament. Acum doi ani, cand asistentul maternal angajat de DGASPC si-a dat demisia, Asociatia Benita a luat decizia de a-si infiinta propriul serviciu de asistenta maternala, tocmai pentru ca acesti copii sa poate fi ingrijiti in continuare.
Familia Ciobotar a fost cea care a dorit sa se implice activ in viata celor patru frati, Sanda Ciobotar fiind angajata ca asistent maternal. De atunci, copiii au avut parte de un model familial in care "fetitele au invatat care este rolul mamei si al femei intr-un camin, iar baietii au putut observa ce face tata, si care este rolul barbatului. Baietii sunt incantati de prezenta lui ,,tati” il urmeaza peste tot si le place sa fie implicati in tot felul de sarcini pe care ,,tati” le are", scrie Ligia Bote, asistent social, pe site-ul Asociatiei.
Copiii sunt recompensati de catre cei doi parinti "adoptivi" cu mici surprize de fiecare data cand deprind lucruri noi, acestia fiind implicati si in activitati sportive in functie de abilitatiile si preferintele lor. Cei patru frati nu sunt singurii care au primit ajutor din partea Asociatiei Benita.
Aceasta ofera adapost si pentru fete tinere care au iesit din sistemul de protectie sociala din cauza ca au implinit 18 ani, dar care provin din medii defavorizate.
Prin programul "Pasi pentru viata" fetele beneficiaza pentru o perioada de 2 ani, de gazduire, ingrijire, educatie si pregatire in vederea integrarii familiale si socio-profesionale.
Pe toti acesti copii, desi abandonati de parintii care i-au adus pe lume, sarbatoarea Nasterii Domnului i-a gasit printre oameni care au invatat sa ii iubeasca si care, poate, le daruiesc mult mai multa dragoste decat ar fi primit vreodata de la parintii lor. In prezent, in centrele de plasament din judet sunt institutionalizati 225 de copii.
Anul acesta, au fost incheiate 12 adoptii, 9 adoptii fiind in curs si pentru alti 6 copii fiind deschisa procedura de adoptie.