Chiar dacă au crescut în centrele de plasament, sunt unii care doresc mai mult de la viaţă şi ştiu că nu pot răzbate decât prin învăţătură. În acest nou an şcolar, o fată a devenit studentă şi două sunt masterande. Acestea au sprijinul DGASPC-ului şi al Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud.
Copiii din centrele de plasament sunt văzuţi deseori ca acei copii marginalizaţi dar şi reduşi din punct de vedere intelectual. Realitatea e cu totul alta şi mulţi reuşesc să răzbată, contrar condiţiilor în care cresc.
Aşa se explică faptul că unii aleg să înveţe şi să studieze pentru a ajunge ceva în viaţă. În anul şcolar 2013-2014, trei fete din grija Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bistriţa-Năsăud s-au înscris la forme superioare de învăţământ.
„Avem o studentă la Facultatea de Electrotehnică din Cluj Napoca şi două fete la master la asistenţă socială la Universitatea Babeş Bolyai, tot din Cluj Napoca", a explicat pentru Bistriţeanul.ro directorul general adjunct al DGASPC BN, Crina Iuliana Andreica.
Pentru că sunt cazuri speciale, aşa sunt şi tratate. Toţi tinerii din subordinea DGASPC BN au alocate locuri speciale la facultăţi, masa şi cazarea plătită de direcţie şi primesc o bursă de 300 de lei de la Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud.
În total, în judeţul nostru, sunt 255 de copii şi tineri în centrele de plasament.
FOTO gândul.info