Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  19 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015Şi calfele călătoare vin la Serbările Bistriţei Medievale

23/06/2016 13:05:54  
Calfele călătoare germane nu le sunt necunoscute bistriţenilor: ele au fost în oraşul nostru şi anul trecut, la Zilele Bistriţei. Ne-au lăsat atunci moştenire o catapultă, iar în acest an ne vor întregi arsenalul de luptă cu alte roade ale mâinilor lor. AFLĂ cine sunt calfele călătoare care perpetuează peste timp reguli din vremea breslelor:

Conform site-ului specializat, „încă de când s-a născut tradiţia meşteşugarilor călători există calfe care călătoresc singure şi care nu aparţin niciunei uniuni. În zilele nostre femei şi bărbaţi de diverse meserii pornesc singuri în tradiţionala călătorie de specializare. Calfele trebuie să părăsească pământurile natale, iar la începutul călătoriei lor sunt însoţite de către o aşa numită calfă de export, care îndeplineşte sarcinile unui mentor, aducându-i novicelui la cunoştinţă modul tradiţional de a călători şi transmiţându-i mai departe regulile, obiceiurile şi experienţa acumulată de-a lungul generaţiilor” (www.casacalfelor.eu).

Una dintre regulile de bază pe care calfele trebuie să le respecte în călătoria lor este obligaţia de a purta costumul tradiţional; calfele călătoare pot fi recunoscute după gulerul tivit al cămăşii lor şi nu poartă cravată. După plecarea de acasă, calfele călătoare nu au voie să se apropie la mai puţin de 50 de km de oraşul natal. Durata minimă a călătoriei este de doi sau trei ani şi o zi şi trebuie stabilită înainte de plecare.

Există circa 700 – 800 de calfe călătoare în momentul de faţă, iar la Serbările Bistriţei Medievale vor veni 8 calfe, pe care bistriţenii şi oaspeţii lor le vor putea vedea la lucru pe Pietonal. Prima lor lucrare va fi un…„dragon”, care va fi utilizat de trupa de animaţie cu foc SIRIUS în spectacolul de vineri seara, „Domniţa şi Dragonul”, susţinut de trupele Nosa, Sirius şi Bordo Şarkany, începând cu ora 21.30.

Serbările Bistriţei Medievale 2016 sunt organizate de Centrul Cultural Municipal Bistriţa şi Asociaţia Culturală Bistriţa Medievală, cu sprijinul Primăriei Municipiului Bistriţa şi al Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, prin Complexul Muzeal Judeţean.

Sponsor principal – Kaufland. Sponsori: Leoni, Betty Ice, Mis Grup Lunca Ilvei, Hotel Metropolis, Pombis, Pizzeria Tonight, Izvorul Minunilor, Salonul Cârlionţ.

Mai multe informaţii sunt disponibile pe site-ul www.bistritamedievala.ro.

Preşed. exexutiv,

Florin Săsărman

3895 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do
Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2022 Bistrițeanul.ro