Sfanta Parascheva este sarbatorita de credinciosii de pretutindeni in data de 14 octombrie. Cuvioasa este cunoscuta ca ocrotitoarea celor aflati in suferinta sau protectoare a Moldovei si a tuturor credinciosilor romani.
Sfanta Parascheva este cea mai cunoscuta dintre toti sfintii ale caror moaste se afla in tara noastra. In data de 14 octombrie credinciosii din intreaga lume celebreaza sarbatoarea Sfintei Cuvioase Parascheva.
In chip deosebit, ea este cinstita in Moldova, intrucat de mai bine de 350 de ani moastele ei se gasesc la Iasi, fiind izvor de binecuvantare si insanatosire duhovniceasca si trupeasca pentru toti cei care o cheama in rugaciune sa fie mijlocitoare catre Preamilostivul Dumnezeu.
Cuvioasei Parascheva ii sunt atribuite minuni si vindecari miraculoase. De ziua sa, la iasi are loc in fiecare an un pelerinaj la care participa sute de mii de credinciosi din toata tara.
Este cunoscuta in popor si sub numele se Sfanta Vineri sau Vinerea Mare. Cuvioasa s-a nascut in secolul al XI-lea in Tracia, in apropiere de Constantinopol, intr-o familie de vlahi, instarita si evlavioasa.
La varsta de zece ani, mergand la biserica cu mama ei, Parascheva a auzit urmatoarea predica “oricine voieste sa vina dupa Mine, sa se lepede de sine, sa-si ia crucea si sa-mi urmeze Mie”.
De atunci ea i-a ajutat pe cei saraci, a petrecut cativa ani in manasire, in rugaciuni si facand fapte de milostenie. Sfanta Parascheva a murit la varsta de aproximativ 25 de ani, la Constantinopol.
Sarbatoarea Sfintei Parascheva este un bun prilej pentru credinciosi sa se roage pentru sanatate, pentru alungarea suferinteloe si pentru alinarea bolilor.