Zilele trecute Comisia Juridică a Senatului a stabilit că primarii migratori se întorc în partidele de unde au plecat, iar consilierii își pierd mandatul. Senatorul PSD de Bistrița-Năsăud, Ioan Deneș spune că votul a fost pe lângă lege, fiind nevoie ca două dintre comisiile senatului să dezbată și să voteze proiectul cu pricina.
Ordonanța Dragnea dă din nou dureri de cap aleșilor. „Anul trecut s-a dat o ordonanță prin care exista posibilitatea ca într-un anumit număr de zile, primari, președinții de consilii județene, consilierii județeni și consilieri locali, să opteze în care dintre partidele existente vor să treacă sau de care vor să aparțină. Ordonanța a trecut de Camera Deputaților, a trecut de Senat, a fost adoptată ca lege organică de 86 de senatori, Senatul fiind cameră decizională. Partidul Național Liberal a contestat la Curtea Constituțională, iar Curtea a trimis înapoi către Parlament actul spunând că este neconstituțional. CCR a trimis către Senat decizia în care se spunea că ordonanța 55 se respinge și că toate efectele juridice, politice sau de altă natură produse ca urmare a exprimării opțiunii de către persoanele vizate se păstrează în integralitate. Adresa a ajuns la Senat în 27.02.2015 şi a fost repartizată către Comisia juridică și Comisia pentru Administrație în 2 martie 2015. Fac precizarea că la nici una dintre cele două comisii, președinții de comisii nu sunt de la PSD. Din acea dată și până acum puteau oricând să discute și să dea un raport despre această ordonanță, dar a rămas acolo, la nivelul comisiei fără sa discute... Colegul nostru, senatorul Boboc Cătălin, președinte al comisiei juridice s-a gândit că dă bine pe o chestiune de asanare morală, pe o conduită ireproșabilă a politicienilor, să o readucă în actualitate și s-o rediscute tocmai în această săptămână. A introdus-o cumva forțat pentru că regulamentul Comisiei scrie foarte clar că ordinea de zi a Comisiei se stabilește de către Biroul de Conducere al Comisiei, numai că a omis un amănunt foarte important: la această ordonanță sunt două comisii care trebuie să dea un raport comun (și cea juridică și cea de administrație). De fapt, el a încălcat regulamentul. Sigur, colegii noștri din PSD văzând că se forțează regulamentul prin încărcare au plecat din acea ședință, iar în această ședință domnul Boboc Cătălin a venit cu amendamentele ca președinții de consilii județene și primarii să revină partidele de la care au plecat, iar consilierii să își piardă mandatele. Pot da un exemplu - primarul Paul Știr unde să meargă?! Pentru că PPDD nu mai există, iar fuziunea dintre PPDD și UNPR nu a fost validată de către justiție, deci rămâne neacoperit. Cu alte cuvinte, mai sunt șase luni până la declanșarea campaniei electorale și tocmai acum s-au trezit să readucă pe tapet ordonanța 55", a susținut în conferința de presă de astăzi senatorul PSD, Ioan Deneș.
Social-democratul a ținut să precizeze că niciunul dintre primarii PNL nu a trecut la PSD: „au plecat la ALDE”.
Conform senatorului PSD, dezbaterile pe tema ordonanței 55 ar trebui reluate de cele două comisii ale Senatului. „Fiind o ședință comună, colegii din cadrul Comisiei Juridice au făcut o sesizare către Biroul Permanent care va stabili când va avea loc această ședință comună a celor două comisii. După această ședință comună se va întocmi un raport și la acest raport se vor însuma voturile din cele două comisii. Apoi, se va merge în plenul Senatului, unde vor trebui să aibă 83 de voturi, context în care la ora actuală PNL-ul singur în Senat are 59, deci vor mai trebui o serie de voturi. Noi, Partidul Social Democrat ne-am asumat această ordonanță, este o realitate", a mai precizat Ioan Deneș.