După ce vineri Bistrițeanul.ro a scris despre faptul că șefa CAS Camelia Ilișuan nu a reușit să promoveze examenul pentru ocuparea postului de președinte al instituției pe care o conduce, aceasta comentează rezultatele pe pagina sa de Facebook.
Camelia Ilișuan, șefa interimară a CAS Bistrița-Năsăud nu a reușit să promoveze examenul organizat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, care a avut loc în data de 2 martie. Aceasta a reușit să obțină doar 12 puncte din cele 70 necesare pentru promovare.
Mai mult, bistrițeanca s-a numărat printre cei 15 șefi de instituții, din cei 47 care s-au înscris la examen, care au obținut sub 15 puncte la examen. Bistrițeanul.ro a scris despre acest subiect AICI.
Într-o postare făcută pe pagina personală de Facebook, Camelia Ilișuan comentează prestația de la examen, susținând că materia este foarte stufoasă, iar examenul greu. Aceasta recunoaște totuși că a mers nițel nepregătită la examen. Redăm mai jos postarea șefei CAS Camelia Ilișuan:
Pentru că au luat amploare comentariile și părerile în legătură cu ce s-a întâmplat la concursul organizat de CNAS pentru ocuparea posturilor de preşedinți din teritoriu, cred că sunt datoare cu câteva explicații cu privire la prestația noastră proastă, a celor care totuşi ne-am prezentat la concurs.
În primul rând concursul nu este o bagatelă, este foarte serios și dificil, având în vedere că trebuie să memorezi, ca pe o poezie, nu mai puțin de 22 de acte normative, însumând cam 2.500 de pagini, cu punct și virgulă, în toate detaliile. Sigur că lucrăm zilnic cu aceste legi, hotărâri, ordine și norme, dar lucrăm cu ele pe masă și le consultam ori de câte ori avem nevoie, nu trebuie neapărat să le știm în detaliu. Nu știu dacă există chiar juriști practicanți care pot reproduce ad-literam articole, aliniate, litere din 22 de acte normative din patru domenii diferite-buget-finanțe, administrație publică, sănătate, fiscalitate.
În principal două au fost motivele care au determinat rezultatele proaste de la proba scrisă, care nu a fost o simplă grilă, au fost 6 subiecte care au trebuit dezvoltate: În primul rând, tocmai faptul că lucrezi zilnic cu aceste acte normative îți dă impresia că știi multe lucruri și nu mai este nevoie să insiști asupra unora, ceea ce este total greșit, una este să le știi în principiu și alta este să reproduci în detaliu articole întregi. Chiar dacă lucrezi de mulți ani în sistem (am colegi care sunt de 10-15 ani președinți), chiar dacă ai mai trecut de câteva ori prin concursuri, trebuie să înveți cu adevărat, legislația este din ce în ce mai stufoasă și în continuă schimbare.
În al doilea rând, unele subiecte, prin formularea lor, nu au lăsat să se înțeleagă că trebuie abordate în toate amănuntele și detaliile înscrise în actele normative, ci tratate doar ca principii generale, așa cum, la alte concursuri, au fost tratate. Ori, tocmai detaliile au fost punctate, după cum am aflat la finalul probei scrise, când s-a afișat baremul de corectare. Iar dacă la un subiect cotat cu maxim 40 de puncte de exemplu, nu ai tratat 5 detalii, ai pierdut deja 25 de puncte. Așa că a fost ușor să pierzi o grămadă de puncte pe fiecare subiect.
Nu vreau să fiu înțeleasă greșit, este vina noastră că ne-am pregătit cu superficialitate, dar de aici și până la datul cu pietre este o mare diferență. Sistemul de asigurări de sănătate este extrem de complex și dificil, colegii mei din țară sunt oameni cu multă experiență și își fac treaba bine, în condiții de mari presiuni din toate zonele societății civile, așa încât nu pot fi catalogați ca incompetenți.
Poate reforma în domeniul administrației va avea în vedere și îmbunătățirea procedurilor de acces la funcțiile de conducere, în toate domeniile administrației, concursurile să fie concentrate îndeosebi pe testarea calităților și abilităților de manager a candidaților și nu pe capacitatea de memorare a unor acte normative.
Așa încât, nu ne judecați prea aspru, ne-am învățat lecția și data viitoare ne vom prezenta altfel. Promitem.