Lipsa ploilor şi temperaturile ridicate au dat startul scumpirilor. Preţul grâului spre exemplu s-a dublat faţă de anul trecut iar scumpirea acestuia a determinat creşterea preţului şi la alte produse de bază.
Seceta din acest an a dat mari bătăi de cap fermierilor şi agricultorilor. Producţia de cereale este foarte scăzută, arşiţa şi lipsa precipitaţilor afectând foarte mult culturile.
Pentru că producţia este mult mai mică decât în anii trecuţi şi investiţile pentru cultivarea cerealelor au fost mari, producătorii sunt nevoiţi să crească preţurile.
Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut preţul grâului s-a dublat. Acum un kilogram de grâu se vinde chiar şi cu 1,4 lei.
Potrivit reprezentanţilor Comisiei Europene dintre tările din Europa, România este cea mai afectată de secetă, 40 la sută din suprafaţa agricolă fiind cu probleme din cauza arşiţei.
Directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Bistriţa-Năsăud, Valentin Mititean a declarat pentru Bistriţeanul.ro că ''în judeţul Bistriţa-Năsăud au fost cultivate în acest an 200 de hectare cu grâu de primăvară şi 580 de hectare cu grâu de toamnă''.
Grâul nu este singura cereală care s-a scumpit. Orzul şi porumbul sunt şi ele pe lista cerealelor cu preţ mai mare.
Scumpirea cerealelor a determinat creşterea preţului la produsele de bază. Pâinea s-a scumpit cu 25 la sută, carnea şi mezelurile au preţuri mai mari, uleiul, zahărul, orezul şi făina de asemenea s-au scumpit mult în ultima perioadă.