Seceta prelungită a transformat una dintre cele mai dulci afaceri într-una cu gust amar. Producţia de miere din acest an este foarte scăzută, apicultorii fiind dezamăgiţi de recolta obţinută deşi au trudit din greu tot anul.
Mulţi apicultori se plâng că în acest an recolta de miere va fi chiar şi de cinci ori mai mică decât anul trecut. Lipsa ploilor şi temperaturile ridicate sunt de vină pentru cantitatea mică de miere produsă de albine în acest an.
„La un stup, la o familie de albine, atunci când sunt flori şi este nectar se pot colecta chiar şi 40-50 de kilograme de miere. Când este un an secetos, ori dacă este ploios şi nu sunt flori este posibil ca apicultorul să fie nevoit să dea mâncare albinelor pentru a le ajuta să supravieţuiască”, a povestit pentru Bistriţeanul.ro apicultorul Valeriu B.
Apicultorii sunt supăraţi pentru că lipsa ploilor a făcut ca florile care au fost în acest an să aibă puţin nectar.
„Prima dată se recoltează mierea de rapiţă iar apoi cea de la florile de pe câmp, mierea polifloră. Apoi vine rândul salcâmului de la care se colectează o miere foarte gustoasă şi parfumată dar în acest an, cel puţin în zona noastră flori de salcâm nu au fost pentru că a plouat foarte mult şi a fost frig”, mai povesteşte apicultorul.
Apicultorii au avut noroc în acest an cu florile de pe câmp şi cu cele de la zmeură. Cu totate acestea, unii spun că nu au recoltat miere nici măcar cât să îşi scoată banii investiţi pentru întreţinerea stupilor.
„Mierea de brad spre exemplu, care este foarte apreciată pentru gustul său, în acest an nu va fi, tot din cauza secetei. Nici de stejar nu vom avea în acest an”, mai spune Valeriu B.
Apicultorii se pregătesc încă din timp pentru sezonul rece şi spun că vor fi nevoiţi să ajute albinele să supravieţuiască, astfel că vor trebui să le dea mâncare, un sirop făcut din zahăr.
„În mod normal într-un an o familie de albine consumă cam 100 de kilograme de miere doar pentru a se hrăni. Dacă este un an în care producţia de miere este slabă atunci albinele trebuie ajutate şi trebuie să le dăm mâncare”, mai povesteşte Valeriu B.
Mierea este un produs foarte aprciat mai ales că este naturală şi foarte sănătoasă. Un kilogram, în funcţie de sortiment variază între 15 şi 25 de lei. În Occident însă acest produs se vine mult mai bine, preţul unui kilogram de miere de calitate ajungând chiar şi la 20 de euro.
Mulţi dintre apicultori preferă să vândă mierea la export pentru că încasările sunt mult mai mari decât dacă ar vinde producţia în tară.