Sfarsitul de toamna nu a fost bun pentru agricultorii din judet. Lipsa de precipitatii a transformat campurile in adevarate "uzine" de praf, uscaciunea omorand orice planta. Practic, in sol, pana la o adancime de 20-30 centimetri, apa lipseste cu desavarsire. Situatia in teritoriu este cumplita, fermierii neputand sa-si insamanteze cultur
Dupa un an foarte bun, din punct de vedere agricol, cel putin pentru culturile de vara, unde, in cea mai mare parte, s-au obtinut productii record, a venit si reversul „medaliei”. Fantanile nu mai au apa, iar izlazurile sunt arse in totalitate. Seceta cumplita din perioada vara-toamna a facut ravagii pe teritoriul judetului, specialistii fiind de parere ca sectorul agricol nu s-a confruntat, in ultimii ani, cu o situatie mai tragica.
Chiar daca perioada optima pentru culturile de toamna este cuprinsa intre 20 septembrie si 20 octombrie, in acest ritm, insamantarile la grau se pot prelungi pana la data de 1 decembrie, insa este prea putin probabil ca agricultorii sa mai poata ara terenurile.
Ultima statistica, arata ca peste 50% din culturile acestui an au avut de suferit in urma secetei, iar toamna nu a fost tocmai buna pentru agricultori, din cauza ca nu au putut sa-si insemanteze la timp culturile. In judet, mai bine de jumatate din cele 23.400 hectare cultivate cu porumb si aproape toate cele 112.144 de hectare de pasune au fost afectate de seceta.
Situatia a fost la fel si in cazul livezilor si a plantelor de nutret „s-au practicat culturi sporadice, s-a arat foarte greu, de fapt nu s-a putut lucra in conditii bune pentru ca apa in sol lipseste cu desavarsire. Era un lucru extraordinar daca am fi beneficiat de sisteme de irigare”, a declarat Flaviu Moldovan, sef serviciu in cadrul Directiei Agricole Bistrita-Nasaud.
La aceasta ora, pe izlazurile comunale de la nivelul judetului, animalele pasc… pamant.
Inca din vara, oile, caii si vacile au “arat” cele peste 100.000 hectare de pasune ale judetului.