Conform unui ordin din 12 octombrie cu aplicare din 13 noiembrie 2016, persoanele asigurate la Casa de Asigurări de Sănătate vor putea avea un dosar electronic care să conțină toate datele medicale personale. Cine va avea acces la „sănătatea” noastră:
Un prim pas spre „tehnologizarea” sănătății a fost făcut odată cu apariţia cardului de sănătate, deși mulți bistrițeni nu au fost interesați să îl ridice (aproximativ 8000 de persoane). Acum, se dorește inițializarea dosarului electronic al pacientului, un dosar care să conțină modulul sumar de urgență: alergii, proteze, boli cronice, tratamente etc.), istoricul medical, antecedente declarate de pacient și documente medicale.
Noutatea la acest dosar este că nu doar medicul de familie va avea acces nelimitat la acesta, ci și urgențele (SAJ, SMURD, UPU). În caz de urgență nu e necesar acordul pacientului pentru a accesa dosarul electronic, motivul principal fiind acela că, spre exemplu, în cazul unui accident la care intervin echipaje medicale aceștia trebuie să știe istoricul medical al persoanei, iar victima poate fi inconștiență, iar accesul cu acord ar fi oricum imposibil. Inclusiv minorii vor avea propriul dosar medical.
În plus față de medicul de familie și cadre medicale care intervin în caz de urgență, acces la dosar mai au medicii specialiști, dar, spre deosebire de cei menționați anterior, doar pe baza cardului de sănătate și numai cu acordul pacientului. Accesul fiecărei persoane la propriul dosar se face pe baza unei parole inițiale (matrice de siguranță inițială) care poate fi schimbată în decurs de trei zile de la primirea acesteia cu o parolă personală. Dacă schimbarea codului de siguranță nu se face în primele trei zile, trebuie solicitată o altă matrice de siguranță.
„Eu zic că va fi un lucru benefic pentru toți pacienții și este bine ca toți pacienții să își treacă în istoric tot ce cred ei că este relevant, mai ales în caz urgență. (...) Nu sunt obligați medicii care nu sunt în contract cu Casa de Sănătate, dar cred că, în timp, vor fi interesați să aibă acces la dosar pentru că acolo este istoricul pacientului care îl va ajuta să pună un diagnostic mai corect, să pună un tratament, să desfășoare niște protocoale medicale în cunoștință de cauză”, a declarat în cadrul unei conferințe de presă președintele Casei Județene de Asigurări de Sănătate, Camelia Ilișuan.
Bineînțeles, persoanele care nu sunt asigurate nu vor dispune de un dosar electronic. În Bistrița-Năsăud, aproximativ 234.000 persoane sunt asigurate la CAS.