Într-un interviu acordat pentru Bistrițeanul.ro, viceprimarul Bistriței, Cristian Niculae, a adus lămuriri în ceea ce privește proiectul privind paza în școli care NU a primit ieri aviz favorabil din partea consilierilor locali. Totuși, Primăria Bistrița asigură că școlile care cer bani pentru contracte cu firme de pază vor primi, conform legii:
Cristian Niculae, viceprimarul Bistriței, a explicat într-un interviu acordat astăzi pentru Bistrițeanul.ro că situația pazei în școli este una foarte simplă și Primăria Bistrița nu a refuzat niciodată să plătească pentru siguranța elevilor. Proiectul propus ieri în cadrul ședinței de Consiliu Local de către PNL nu a primit aviz favorabil pentru că multe lucruri din proiect nu pot fi îndeplinite. De exemplu, în proiect era specificat ca paza să fie asigurată de Poliția Locală, lucru imposibil având în vedere că ar trebui angajați aproximativ 40 de polițiști locali, ceea ce nu se poate.
„Nu am acceptat proiectul în forma inițiată de PNL tocmai din cauză că în acel proiect era prevăzută o licitație și ca paza în școli să se facă de Poliția Locală. Conform legii, noi nu mai putem mări organigrama Poliției Locale pentru că este încărcată la maxim și ar fi nevoie din estimările făcute de aproximativ încă 40 de angajați la Poliția Locală, ceea ce nu se poate că nu ne lasă legea. Din această cauză, noi vom susține financiar paza în școli și urmează în lunile următoare să definitivăm acest lucru.”, a declarat Cristi Niculae pentru Bistrițeanul.ro.
Toate școlile au primit o adresă în 2 iunie 2016, adresă prin care li se solicita să comunice până în 30 iunie 2016 dacă solicită Consiliului Local Bistrița alocarea de fonduri pentru paza în școli și de câți bani au nevoie, suma exactă. De asemenea, fiecare școală trebuie să își stabiliească semne distinctive care să fie comunicate ulterior agenților de pază, alături de un regulament de ordine interioară, conform legii 35/2007 privind creșterea siguranței în unitățile de învățământ.
Din cele 17 unități de învățământ din Bistrița, la solicitare au răspuns 14. Treisprezece școli au solicitat buget pentru asigurarea pazei în școli, trei nu au răspuns, iar o școală din cele 17 nu solicită sume pentru pază. Școala care a refuzat banii este Liceul Tehnologic Forestier Bistrița, iar cele trei care nu au răspuns sunt: Liceul de Muzică Tudor Jarda, Liceul Tehnologic Agricol Bistrița și Școala Gimnazială nr. 4 Bistrița. Pentru nouă școli s-a alocat deja un buget pentru pază.
Conform legii, unitățile de învățământ care doresc să beneficieze de pază în școli trebuie să adopte o hotărâre a consiliului de administrație al școlii prin care să solicite sumele respective Consiliului Local.
„Primăria Bistrița este de acord să plătească, de aceea noi am considerat că nu este necesar proiectul în forma inițiată de către PNL din CL. Deja sunt făcute demersurile, sunt convins că în următoarea perioadă se vor aloca banii și pentru celelalte școli”, a explicat Niculae.
Astfel, proiectul de hotărâre în forma prezentată ieri de către consilierii PNL a fost respins pentru că era mult prea complicat, iar lucrurile sunt destul de simple: unitatea de învățământ care dorește pază trebuie să își facă temele, adică să se documenteze și să răspundă acelei adrese cu toate cerințele, iar apoi Primăria Bistrița nu are decât să aloce bugetul respectiv. Poliția locală nu poate fi implicată, de paza în școli trebuie să se ocupe firmele autorizate în acest sens.
„Ieri s-a creat o confuzie, este important să știe cetățenii care e poziția primăriei. Nu am spus nicidoată că Primăria Bistrița nu este de acord. (...) A primit banii cine a răspuns la adresă, cine a cerut banii. (...) Poliția locală nu este în măsură să asigure paza în școli pentru că nu are efective”, a adăugat viceprimarul.
Acum, Primăria așteaptă răspunsul celorlalte școli, iar în lunile următoare lucrurile vor fi clarificate.