Centrul Județean de Cultura Bistrița-Năsăud va angaja în acest an 12 dansator și coregraf dar și șase instrumentiști. Decizia a fost luată ieri de consilierii județeni care au vrut însă sa afle de ce este nevoie de angajarea a cinci violoniști.
Chiar dacă la Centrul Județean pentru Cultură se vor angaja în total 19 oameni, conducerea Consiliul Județean și a Centrul Județean pentru Cultură spune că cele 19 persoane nu sunt noi și că lucrează de câțiva ani ca și colaboratori cu instituția.
Acum, pentru a completa ansamblul de spectacole, în sensul de a deveni ansamblul Profesionist Dor Românesc, este nevoie de înființarea unei formații de dansuri compusă din șase perechi de dansatori și un coregraf. În plus, pentru o orchestră profesionistă este nevoie de angajarea a încă șase instrumentiști, cinci dintre aceștia sunt violonist și un acordeonist.
Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud vrea să aibă un ansamblu de dansuri tradiționale care să cuprindă toate sub zonele etnografice din judeţul Bistrița-Năsăud și să se ajungă la demonstrații coregrafice profesioniste.
Consilierii județeni au fost curioși să afle totuși de ce este nevoie de aceste noi angajări.
“Înțeleg necesitatea angajării unui ansamblu de dansatori dar având în vedere faptul că avem deja 14 in instrumentiști de ce mai este necesar de încă cinci violoniști să fie angajați?” a fost curios consilierul județean Eugen Curtean să afle.
Preşedintele Consiliului Județean, Radu Moldovan, le-a spus celor prezenți că a avut și el aceleași curiozități și că a purtat o discuție cu cei de la Centru. “În momentul de față sunt două tipuri de membri ai Ansamblului Profesionist Dor Romanesc: angajați și colaboratori. Ei există și acum și sunt plătiți pe alt tip de contract. În urma unei discuții avute cu domnul director Ţărmure, cu maestrul Ștefan Cicu și cu ceilalți specialiști de la Centrul Județean pentru Cultură am ajuns, să știți, la varianta minimă a unei orchestre profesioniste. Cererea era cu mult mai mare vizavi decât câți membrii trebuie să aibă o orchestră profesionistă care să poată face față cu succes prezentării unui spectacol și, în urma discuțiilor cu ei, dintr-o variantă de 15 posturi cerute inițial am ajuns la la 6, cu care minim poate funcționa o orchestră. De asemenea, am avut o discuție mai veche vizavi de crearea, pe lângă Ansamblul Profesionist Dor Românesc și înființarea unui ansamblu de dansatori. Și aici cererea fost mai mare dar am mers pe minim mult posibil de perechi care poate să dea un spectacol. Ținând cont de dorința noastră de a finaliza până la sfârșitul anului investiția de la fostul cinematograful Dacia i-am rugat pe colegii de la Centru să vină cu propunerea acestor posturi, cu precizarea că angajările la Ansamblul de dansatori vor fi făcute cu maxim o lună, o lună și jumătate înainte de a ști că spațiul devine funcțional” a explicat preşedintele CJ Radu Moldovan.
La rândul său, directorul Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, Gavril Țărmure le-a spus consilierilor județeni că orchestra nu va suporta o mărire a numărului de instrumentiști deoarece cei șase există în ansamblu și au fost plătiți prin contracte de colaborare. “Majoritatea dintre cei șase a lucrat dinainte de a fi eu director acolo și ei pot fi angajați pentru că până la urmă suma pentru salarii este aceeași. Prin urmare, nu am modificat bugetul. În ce privește angajarea dansatorilor, încă de la înființare acesta s-a numit Ansamblul Profesionist Dor Românesc. Era nevoie de dansatori deoarece era incompletă aceast ansamblu. Aceste posturi existat mai demult însă printr-o ordonanță ele au fost desființate în 2013 și apoi printr-o decizie a Curții Constituționale s-a revenit. Prin urmare, nu acum am inventat noi aceste posturi și acum am avut o dorință nouă. Este o dorință și deziderat de la înființarea acestui ansamblu care se numește și prin titlu profesionist” a mai completat în faţa consilierilor judeţeni Gavril Ţărmure.