Părculeţul din Piaţa Unirii, situată în capătul estic al pietonalului Liviu Rebreanu este în plin proces de reconfigurare, iar reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului sunt îngrijoraţi că ar putea fi desfiinţată o suprafaţă prea mare de spaţiu verde.
Angajaţii firmei care au câştigat proiectul de Regenerare urbană a centrului istoric au intrat zilele acestea cu escavatoarele în parcul din Piaţa Unirii. Pe lângă străzile care sunt sparte pentru a fi modernizate aceştia urmează să reconfigureze şi parcul. „Din ce am discutat cu colegii mei am înţeles că se va face o platformă mai mare, pavată, în jurul statuii lui Alexandru Ioan Cuza pentru a se crea un spaţiu adecvat evenimentelor care se ţin acolo. Odată finalizată acea zonă va fi spaţiu pentru depunerile de coroane şi participanţii la evenimente vor avea unde să stea fără a călca spaţiul verde”, explică Mihai Ruşti, purtătorul de cuvânt al Primăriei Bistriţa.
Acesta mai spune că actualul proiect şi de regenerare urbană şi cel pe care îl are municipalitatea în plan de modernizare şi extindere a pieţei nu se suprapun. „Atunci când vor începe lucrările de modernizare a Pieţei Unirii se va face o extindere a spaţiului verde prin deschiderea curţii protopopiatului şi amenajarea parcului de lângă, fără a se suprapune peste lucrările care se fac acum”, mai spune Ruşti.
Până se va ajunge la acel proiect, despre care Ovidiu Creţu spunea că va putea fi realizat abia peste cinci ani, angajaţii Strabag au băgat deja escavatoarele în parc şi au început să desfiinţeze spaţiul verde din jurul statuii şi nu numai...
„Noi le-am dat autorizaţie pentru efectuarea lucrărilor în acea zonă, dar am primit garanţii că nu va fi desfiinţat decât o parte mică din spaţiul verde. Vor dispărea câţiva arbuşti şi nişte corcoduşi, teii şi arborii maturi. Cei care sunt foarte importanţi pentru noi nu vor fi afectaţi de lucrări. Acum să vedem ce va ieşi până la final deoarece nu e prima dată când noi dăm aviz pentru ceva şi se va face altceva”, spune Ştefan Mureşan, directorul Angenţiei pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud.
Şi Ioan Borş, comisarul şef al Gărzii de Mediu Bistriţa-Năsăud, spune că va fi cu ochii pe muncitorii Strabag care efectuează lucrări în zonă. „Trebuie să vedem ce aviz au primit de la APM, iar în cazul în care nu vor respecta ceea ce este prevăzut acolo vom lua măsuri. Vom ştii însă acest lucru doar la sfârşitul lucrărilor, atunci când ne putem da seama exact ce aveau voie să facă şi ce au făcut”, spune Borş.