Unul dintre cele mai frumoase castele din județ este la un pas de prăbușire. În al 12-lea ceas, Consiliul Județean, care nu are bani să intervină pentru a stopa degradarea acestuia, vrea să găsească soluții pentru a-l salva.
Conducerea Consiliului Județean vrea sa facă, luna aceasta, un prim pas în salvarea castelului Teleky situat în localitatea Comlod, din comuna Milaș, imobil aflat într-o stare foarte avansată de degradare.
„Deși de-a lungul anilor s-au încercat mai multe inițiative de reabilitare, niciuna nu a avut finalitatea dorită, în prezent imobilul aflându-se într-o stare gravă de degradare, fapt ce a justificat chiar și o propunere a Ministerului Culturii și Cultelor de a-l înscrie pe lista monumentelor istorice dispărute încă din anul 2004” arată conducerea CJ în expunerea de motive a proiectului de hotărâre.
„Ca urmare a unui întrețineri necorespunzătoare, sub acțiunea factorilor agresivi de mediu, a folosirii iresponsabile și a unor intervenții lipsite de profesionalism, imobilul s-a degradat accentuat, acumulând un ridicat de uzură fizică, cu efecte grave asupra durabilității și păstrării acestuia în patrimoniul istoric. Starea tehnică generală se materializează prin prăbușirea parțială a acoperișului, a planșeului aferent beciului, fisurarea în profunzime a pereților, lipsa instalațiilor funcționale, putrezirea unui număr mare de componente structurale din lemn, dar și vandalizare a tâmplăriei exterioare și interioare” se mai precizează în raportul Conducerii CJ care explică totodată că legea 422 privind protejarea monumentelor istorice obligă proprietarul „pentru stoparea procesului de degradare să întreprindă sau să identifice variantele posibile de efectuarea intervențiilor necesare pentru restaurarea acestuia și pentru crearea condițiilor de introducere într-un circuit funcțional adecvat”.
Construit în 1756 de către Istvan Wesselenyi de Hadad și de către soția sa Polixenia Daniel la Vargyas castelul a ajuns în secolul al XIX-lea în posesia familiei nobiliare Teleki. În anul 1951, clădirea a fost naționalizată, iar momentan se află în posesia Consiliului Județean Bistrița-Năsăud.
Chiar dacă a fost o bijuterie arhitecturală, clădirea nu a avut noroc. Consiliul Județean anunța că în 2013 o companie britanică specializată în restaurare și construire de clădiri istorice a trimis o scrisoare prin care vroia să cumpere sau să concesioneze castelul și să-l renoveze complet, în ideea de a deschide o școală de vară cu regim de internet pentru copiii cu handicap, această idee nu s-a finalizat. Se știe clar însă un singur lucru: dacă nu se va interveni rapid, "comoara" familiei Teleky de la Comlod se va prăbuși.
„Salvarea acestui monument arhitectural, reprezentativ pentru barocul transilvănean, reclama o acțiune urgentă și concretă de implementare a unui proiect de restaurare în perspectiva existenței acestui imobil și peste generații. Întrucât Consiliul Județean nu dispune de capacitatea financiară de a susține în perioada imediat următoare o astfel de investiție, propunem transmiterea imobilului în domeniul privat al județului pentru identificarea unei soluții viabile de valorificare și repunere în circuitul turistic și cultural" se arată în proiectul de hotărâre privind trecerea castelului din domeniul public în cel privat.
Decizia, dacă va fi adoptată de consilierii județeni, îi mai dă o șansă castelului de a fi salvat fie printr-un parteneriat, fie printr-o concesiune sau chiar vânzare, așa cum ar fi dorit britanicii.