Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  108 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Se caută urgent o soluție viabilă de valorificare a castelului de la Comlod, altfel se prăbușește!

25/03/2015 16:41:22 Raluca NECHITI  
Unul dintre cele mai frumoase castele din județ este la un pas de prăbușire. În al 12-lea ceas, Consiliul Județean, care nu are bani să intervină pentru a stopa degradarea acestuia, vrea să găsească soluții pentru a-l salva.

Conducerea Consiliului Județean vrea sa facă, luna aceasta, un prim pas în salvarea castelului Teleky situat în localitatea Comlod, din comuna Milaș, imobil aflat într-o stare foarte avansată de degradare.

„Deși de-a lungul anilor s-au încercat mai multe inițiative de reabilitare, niciuna nu a avut finalitatea dorită, în prezent imobilul aflându-se într-o stare gravă de degradare, fapt ce a justificat chiar și o propunere a Ministerului Culturii și Cultelor de a-l înscrie pe lista monumentelor istorice dispărute încă din anul 2004” arată conducerea CJ în expunerea de motive a proiectului de hotărâre.

„Ca urmare a unui întrețineri necorespunzătoare, sub acțiunea factorilor agresivi de mediu, a folosirii iresponsabile și a unor intervenții lipsite de profesionalism, imobilul s-a degradat accentuat, acumulând un ridicat de uzură fizică, cu efecte grave asupra durabilității și păstrării acestuia în patrimoniul istoric. Starea tehnică generală se materializează prin prăbușirea parțială a acoperișului, a planșeului aferent beciului, fisurarea în profunzime a pereților, lipsa instalațiilor funcționale, putrezirea unui număr mare de componente structurale din lemn, dar și vandalizare a tâmplăriei exterioare și interioare” se mai precizează în raportul Conducerii CJ care explică totodată că legea 422 privind protejarea monumentelor istorice obligă proprietarul „pentru stoparea procesului de degradare să întreprindă sau să identifice variantele posibile de efectuarea intervențiilor necesare pentru restaurarea acestuia și pentru crearea condițiilor de introducere într-un circuit funcțional adecvat”.

Construit în 1756 de către Istvan Wesselenyi de Hadad și de către soția sa Polixenia Daniel la Vargyas castelul a ajuns în secolul al XIX-lea în posesia familiei nobiliare Teleki. În anul 1951, clădirea a fost naționalizată, iar momentan se află în posesia Consiliului Județean Bistrița-Năsăud.

Chiar dacă a fost o bijuterie arhitecturală, clădirea nu a avut noroc. Consiliul Județean anunța că în 2013 o companie britanică specializată în restaurare și construire de clădiri istorice a trimis o scrisoare prin care vroia să cumpere sau să concesioneze castelul și să-l renoveze complet, în ideea de a deschide o școală de vară cu regim de internet pentru copiii cu handicap, această idee nu s-a finalizat. Se știe clar însă un singur lucru: dacă nu se va interveni rapid, "comoara" familiei Teleky de la Comlod se va prăbuși.

„Salvarea acestui monument arhitectural, reprezentativ pentru barocul transilvănean, reclama o acțiune urgentă și concretă de implementare a unui proiect de restaurare în perspectiva existenței acestui imobil și peste generații. Întrucât Consiliul Județean nu dispune de capacitatea financiară de a susține în perioada imediat următoare o astfel de investiție, propunem transmiterea imobilului în domeniul privat al județului pentru identificarea unei soluții viabile de valorificare și repunere în circuitul turistic și cultural" se arată în proiectul de hotărâre privind trecerea castelului din domeniul public în cel privat.

Decizia, dacă va fi adoptată de consilierii județeni, îi mai dă o șansă castelului de a fi salvat fie printr-un parteneriat, fie printr-o concesiune sau chiar vânzare, așa cum ar fi dorit britanicii.

2651 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro