Din cele ariile protejate care exista pe raza judetului doar una singura a ramas fara ocrotitor. Aceasta este aria protejata "Somesul Mare Superior". Persoanele interesate sa se ocupe de aceasta arie trebuie sa-si depuna dosarele la sediul Ministerului Mediului si Padurilor pana in 7 octombrie.
Reprezentantii Ministerului Mediului si Padurilor anunta deschiderea unei noi sesiuni de depunere a dosarelor pentru atribuirea in custodie a ariilor naturale protejate de interes national si comunitar. Cea mai recenta sesiune de acest gen s-a incheiat la sfarsitul lunii februarie.
La vremea respectiva, din cele zece arii protejate au fost luate in custodie numai noua.
Patru asociatii s-au aratat interesate de aceste arii protejate din judet. In urma verificarilor dosarelor, s-a stabilit ca doua asociatii vor avea grija de noua arii protejate.
Astfel, Asociatia Ruralis a primit custodia ariilor protejate Padurea Posmus, Rapa cu Papusi, Piatra Fantanele, Masivul de sare de la Saratel, Vulcanii Noroiosi si La Saratura. Asociatia Harta Verde a Romaniei a primit custodia ariilor: Poiana cu Narcise, La Zavoaie si Lacul Zagra.
Singura arie protejata care a ramas fara ocrotitor a fost „Somesul Mare Superior” din cauza ca dosarele depuse de catre reprezentantii Clubului Montan Apuseni au fost respinse doarece nu indeplineau punctajul necesar.
Asa ca cei interesati sa se ocupe de aceasta de aceasta arie protejata isi pot depune dosarele pana in data de 7 octombrie la sediul Ministerului Mediului si Padurilor.
Aria protejata “Somesul Mare Superior” are o suprafata de 75,4 hectare si incepe de la confluenta Somesului Mare cu Valea Ilvei (Ilva Mica), desfasurandu-se apoi de-a lungul albiei minore a acestuia, pana la confluenta lui cu Valea Caselor in Nasaud.
Somesul mare superior a fost propus se devina arie protejata la finele anului trecut pentru a proteja vidra si mai multe specii de pesti.