Zeci de elevi bistriţeni recurg la metode nu tocmai corecte pentru a-şi motiva absenţele. Internetul este plin de oferte pentru toate buzunarele.
De nenumărate ori poliţiştii bistriţeni surprind elevii în timpul orelor de curs în baruri şi cafenele. Mulţi dintre elevii descoperiţi de poliţie că nu frecventează cursurile apelează la metodele cele mai simple pentru a scăpa de absenţe. Aceştia îşi păcălesc profesorii şi părinţii cumpărând la un preţ de nimic adeverinţe medicale de pe internet.
La o simplă căutare pe Google după cuvântul cheie "scutiri medicale", se găsesc sute de exemplare de adeverinţe la preţuri diverse.
Fie că pun anunţurile la mica publicitate, pe facebook sau pe bloguri, aşa-zişii „medici de familie” nu se sfiesc în a falsifica până şi ştampile şi semnături ale cabinetelor medicale.
Şi pentru că bileţelul semnat de părinţi este o metodă care implică explicaţii date părinţilor, din ce în ce mai mulţi elevi îşi dau banii de covrigi pe scutiri false.
Conform legislaţiei în vigoare, cei care pun la dispoziţie astfel de documente false, dar şi cei care le cumpără pot fi aspru sancţionaţi pentru infracţiunea de uz de fals în acte.
Conform articolului 291 din Codul Penal "folosirea unui înscris oficial ori sub semnătură privată, cunoscând că este fals, în vederea producerii unei consecinţe juridice, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani când înscrisul este oficial, şi cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă când înscrisul este sub semnătură privată".
Conform informaţiilor transmise de Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud, "în anul şcolar 2013-2014 şcolile din judeţul nostru au înregistrat 476.269 absenţe, din care 255.889 au fost motivate".