Salariile reduse, numărul mare de şomeri şi preţurile tot mai mari au pus Paştele sub semnul crizei! Dacă în anii trecuţi bistriţenii îşi permiteau să cumpere câte ceva din fiecare produs specific acestei sărbători, acum masa de Paşte nu va fi la fel de bogată.
Friptură, ciorbă şi drob de miel, ouă roşii, cozonaci, prăjituri, pască şi vinul roşu sunt doar câteva dintre bunătăţile pe care românii sunt obişnuiţi să le pună pe masa de Paşte.
Din păcate traiul tot mai greu îi determină pe mulţi să renunţe la o parte din aceste bunătăţi şi să cumpere doar strictul necesar. De vină sunt scumpirile care au loc de fiecare dată înaintea marilor sărbători, dar şi salariile mici, care îi fac pe mulţi să calculeze fiecare bănuţ pe care îl cheltuie.
Carnea de miel este în topul celor mai scumpe bunătăţi, preţul unui kilogram în magazine fiind chiar şi de 30 de lei. Puţini sunt cei care îşi mai permit să cumpere carne de miel să facă friptură, ciorbă şi chiar drob.
Ouăle, care cu două săptămâni înainte de Paşte, costau 30 de bani bucata au costat înainte cu câteva zile de Înviere chiar şi 70 de bani.
Cât despre cozonaci şi prăjituri, dacă sunt cumpărate din magazine, golesc buzunarele pofticioşilor dornici să aibă şi aceste bunătăţi pe masă.
În ceea ce priveşte legumele, fructele, zarzavaturile, mezelurile ori brânzeturile, foarte mulţi sunt cei care renunţă să le cumpere pentru că scad prea mult bugetul pentru cumpărături.
Roşiile costă 6 lei kilogramul, castraveţii 4 lei kilogramul, căpşunile 10 lei kilogramul, kiwi 6 lei un kilogram. La capitolul brânzeturi telemeaua se vinde cu 12 lei kilogramul, iar caşcavalul poate ajunge şi la 35 de lei.
Pensionarii şi şomerii sunt cei mai greu încercaţi în această perioadă, veniturile mici pe care le au obligându-i să îşi cheltuie mare parte din bani pentru masa de Paşte.