Gospodinele care au făcut cozonaci şi prăjituri cu miez de nucă au avut de scos mai mulţi bani din buzunar! Miezul de nucă e de două ori mai scump decât carnea de miel din supermarket şi de trei ori mai scump decât la producător.
Preţul mare al miezului de nucă are şi o motivaţie: recolta e tot mai mică şi acest lucru face ca an de an preţurile să fie tot mai mari.
Pentru un kilogram de miez de nucă vânzătorii cer 40 – 45 de lei, de două ori mai mult decât un kilogram de carne de miel care se vinde în supermarketuri şi chiar de trei ori mai mare decât preţul pe care îl cer crescătorii care au vândut carnea de miel viu cu 10 lei kilogramul anul acesta.
Cum preţurile sunt atât de mari, cumpărătorii nu se prea înghesuie să se aprovizioneze cu nucă şi cei care se îndură să cumpere iau cantităţi mici pentru că nu îşi permit să dea atât de mulţi bani pe un kilogram de miez de nucă.
Preţurile sunt mai mari în această perioadă şi pentru că de sărbători gospodinele pregătesc cozonaci şi prăjituri cu nucă, iar comercianţii profită şi cresc prețurile chiar şi cu 10 lei.