Îmi amintesc, de când eram cadru didactic într-o zonă rurală, cum oamenii acelei comunităţi se lamentau şi chiar plângeau că nu mai suportă ameninţările şi presiunile pe care primarul lor (pdl-ist) le făcea asupra lor în preajma alegerilor si că frica era o stare normală si permanentă printre ei.
Erau părinţi singuri, pensionari şi multi necunoscători de carte. Era campanie, iar primarul se folosea de ameninţări, cum că, dacă nu îl vor vota, nu vor mai avea parte de asistenţă medicală (soţia primarului era asistentă), că nu vor mai primi medicamente, că vor lua bătaie la propriu (unii au şi încasat-o) şi că... nici măcar să nu se gândească să voteze altfel dacă mai vroiau să trăiască "linistiţi" şi să mai aibă gospodăriile întregi.
De asemenea îmi amintesc cum un coleg "m-a rugat" să acord atenţia deosebită unui sportiv bistriţean pentru a-şi însuşi cunoştintele necesare nivelului de promovare, dar rugămintea lui a sunat ceva de genul "vezi ajută-l dacă mai vrei să intri pe pista de atletism" deşi, fiind colegi, era suficient un simplu "te rog...". Da şi colegul era şi cred că mai e, pdl-ist. De asemenea îmi amintesc cum Funeriu, un ministru "ilustru", a ales să lovească din plin sistemul de învăţământ pentru ca acesta să fie aşa cum ordonă "comandantul suprem". Soluţiile lor de reformă, printre care mediatizarea punctelor slabe ale sistemului şi diminuarea retribuţiei celor care au un rol fundamental într-o societate civilizată, au fost strategiile bine gândite, însă spun eu, în defavoarea unei perspective de calitate în ceea ce priveşte viaţa omului de rând care prin neştiinţă e manipulat fără ca măcar să-si dea seama. Iar unii, chiar apropiaţi, confirmă această... dezamăgire a mea, din păcate.
De ce? Probabil pentru că prea multă educaţie strică, iar ca să "conduci" ( a se citi manipula) trebuie să dezbini. Expresia latină "divide et impera" se pare că este deviza de bază a celor care acum ne strică imaginea, alterată demult de altfel. Iar acum încerc să nu mă minunez cum pot unii încă să mai creadă în acest moment în cei care se folosesc de aceste tehnici şi să-i şi accepte? Oare de ce? Să înţeleg că ăsta e nivelul celor mai mulţi? Sper că nu! Şi stau şi mă gândesc, si stau şi mă întreb, retoric, bineînţeles:
1. Oare nu merităm mai mult respect, mai multă apreciere?
2. Oare nu e cazul să lăsăm deoparte tehnicile negative de informare-manipulare reprezentate prin demagogie, ameninţare, denigrare şi să accedem la un nivel superior de civilizaţie si calitate?
3. Oare nu e cazul ca tinerii să ia atitudine indiferent de culoarea politică şi să schimbe modul de abordare, de exprimare, de promovare,modul de a face politică?
4. Oare nu e cazul să credem în noi şi în puterea pe care un popor o poate avea atunci când armonia este caracteristica de bază şi nu şantajul, discordanţa şi ameninţarea?
Eu cred că acum ar trebui dat un nou start, acordând celor nou veniţi credibilitate, iar dacă vom constata că şi de această dată startul este unul nepotrivit să ştie, si unii şi alţii, că vom da atâtea starturi câte vor fi necesare, până vom reuşi să accedem la un nivel pe care îl merităm şi pe care mulţi îl dorim dar prea putini facem ceva în acest sens.
Stând de vorbă cu unii, alţii, mi-au spus că ei nu votează pe Antonescu pentru că nu le place faţa lui. Oare ce să cred? Este posibil să votezi după cum arată omul sau acesta trebuie ales pentru valorile de referinţă care îl reprezintă? Dacă ar fi aşa, oare Băsescu ar mai trebui să fie pe listă?
Aud tineri care spun USL = comunişti, dar când îi întrebi ce argumente au, nu ştiu ce înseamnă aceasta şi spun că aşa au auzit. Oare cât timp vom mai vota "după ureche" fără a avea propria atitudine şi propria părere formată după cântărirea şi evaluarea FAPTELOR, nu a POVEŞTILOR celor care, de cele mai multe ori ajung de ne privesc cu indiferenţă şi ne dau "ignore" sau "delete" când îi abordăm?
Eu cred că avem atâta timp până pe 29 iulie încât să ne deschidem minţile şi să participăm la vot, iar acest referendum să fie o evaluare printr-un "NU" clar , mârşăviei, denigrării, minciunii, şantajului şi printr-un "DA" celor care acum vor trebui să ridice ştafeta, să aducă armonia, liniştea, siguranţa şi calitatea vieţii, dându-le această şansă.
Este opinia mea şi este bazată pe faptele unora pe care nu le-am uitat şi care nu fac parte din sistemul meu de valori. Deci, du-te la vot!
Virgil R. Rus