50 de citate din autori clasici și contemporani au fost lipite zilele trecute pe geamurile autobuzelor din Cluj-Napoca – în acest an Capitala Culturală Europeană a Tineretului iar printre scriitorii selectați de autoritățile clujene se numără și câțiva bistrițeni!
Din 15 ianuarie, timp de 30 de zile, autobuzele din Cluj au fost înviorate de auto-colante cu versuri sau citate din scriitori celebri – ca parte a proiectului „Day 15” propus de echipa Federaţiei Share în colaborare cu Primăria Cluj-Napoca, pentru programul din acest an al Capitalei Europene de Tineret – informează cei de la Transilvania Reporter.
Se pare că ideea poemelor lipite în mijloacele de transport în comun a fost apreciată de călătorii clujeni, însă foarte puţini au observat autocolantele pe geamurile autobuzelor. Oamenii au recunoscut că este o idee bună, tipică pentru Cluj, însă și că „oamenii nu înţeleg în profunzime ce înseamnă să trăieşti într-un mediu multilingv”, după cum s-a exprimat unul dintre călători, în timp ce o doamnă a strâmbat din nas, pentru că se aştepta ca citatele să fie mai vizibile şi eventual lipite chiar pe exteriorul autobuzelor.
Demersul autorităților din Cluj nu a fost lipsit însă de peripeții, pentru că unul dintre scriitorii tineri, Mihai Mateiu, a comentat într-un text pe facebook, faptul că organizatorilor le lipsește orice viziune în alegerea textelor selectate după ce mai multe citate propuse de el au fost „descalificate” şi considerate „urâte, negative, neinspiraționale”. Printre pasajele propuse de Mihai Mateiu, care au fost respinse, se numără cele aparţinând scriitorilor Filip Florian, Lavinia Braniște, Augustin Cupșa, Radu Pavel Gheo sau Matei Florian.
Dincolo de orice dispută locală, cert este că din Bistrița-Năsăud apar câteva dintre numele importante ale vieții literare: clasicii Liviu Rebreanu și George Coșbuc, alături de alte nume sonore precum Mihai Eminescu, Ion Agârbiceanu, Lucian Blaga, I.L Caragiale – dar și reprezentanți contemporani ale literelor precum Vasile G. Dâncu (originar din Runcu Salvei), Dinu Flămând (din Susenii Bârgăului), Irina Petraş, Virgil Mihaiu, Ion Cristofor, Bartolomeu Anania, Ana Hompot, Petru Poantă, Dumitru Cerna, Ştefan Borbely, Mircea Opriţa, Nichita Stănescu, Marcel Mureşanu, Alexandru Vlad, Ion Cocora, Nicolae Mocanu, Gerard Uhlenbruck, Nick Hunt, Discursul Sf. Părinte Papa Francisc la Consiliul Europei, Savatie Baștovoi, Martha Izsak, Martin Amis, J.K. Rowling sau Stephen Baxter.
Fragmentele sunt afişate în cele cinci limbi oficiale ale proiectului Cluj Capitală Europeană a Tineretului: română, maghiară, franceză, germană şi engleză iar între cele selectate din autorii bistrițeni se află și celebrele cuvinte „Iubirea e făcută pentru cei umili, căci cei mândri nu pot iubi” (Liviu Rebreanu) sau „Viaţa asta-i bun pierdut/Când n-o trăieşti cum ai fi vrut” (George Coşbuc) dar și minunatele versuri ale lui Vasile George Dâncu:
„Se opreşte
În faţa unui copac
Şi spune: Vorbeşte-mi despre Dumnezeu!
Azi n-am chef să înfloresc! îi răspunde copacul”...
Foto Dan Bodea, Transilvania Reporter