Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  109 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Scriitori din Bistrița-Năsăud – lipiți pe geamurile autobuzelor din Cluj! Dar nu fără peripeții...

18/01/2015 11:34:12 Ioana BRADEA  
50 de citate din autori clasici și contemporani au fost lipite zilele trecute pe geamurile autobuzelor din Cluj-Napoca – în acest an Capitala Culturală Europeană a Tineretului iar printre scriitorii selectați de autoritățile clujene se numără și câțiva bistrițeni!

Din 15 ianuarie, timp de 30 de zile, autobuzele din Cluj au fost înviorate de auto-colante cu versuri sau citate din scriitori celebri – ca parte a proiectului „Day 15” propus de echipa Federaţiei Share în colaborare cu Primăria Cluj-Napoca, pentru programul din acest an al Capitalei Europene de Tineret – informează cei de la Transilvania Reporter.

Se pare că ideea poemelor lipite în mijloacele de transport în comun a fost apreciată de călătorii clujeni, însă foarte puţini au observat autocolantele pe geamurile autobuzelor. Oamenii au recunoscut că este o idee bună, tipică pentru Cluj, însă și că „oamenii nu înţeleg în profunzime ce înseamnă să trăieşti într-un mediu multilingv”, după cum s-a exprimat unul dintre călători, în timp ce o doamnă a strâmbat din nas, pentru că se aştepta ca citatele să fie mai vizibile şi eventual lipite chiar pe exteriorul autobuzelor.

Demersul autorităților din Cluj nu a fost lipsit însă de peripeții, pentru că unul dintre scriitorii tineri, Mihai Mateiu, a comentat într-un text pe facebook, faptul că organizatorilor le lipsește orice viziune în alegerea textelor selectate după ce mai multe citate propuse de el au fost „descalificate” şi considerate „urâte, negative, neinspiraționale”. Printre pasajele propuse de Mihai Mateiu, care au fost respinse, se numără cele aparţinând scriitorilor Filip Florian, Lavinia Braniște, Augustin Cupșa, Radu Pavel Gheo sau Matei Florian.

Dincolo de orice dispută locală, cert este că din Bistrița-Năsăud apar câteva dintre numele importante ale vieții literare: clasicii Liviu Rebreanu și George Coșbuc, alături de alte nume sonore precum Mihai Eminescu, Ion Agârbiceanu, Lucian Blaga, I.L Caragiale – dar și reprezentanți contemporani ale literelor precum Vasile G. Dâncu (originar din Runcu Salvei), Dinu Flămând (din Susenii Bârgăului), Irina Petraş, Virgil Mihaiu, Ion Cristofor, Bartolomeu Anania, Ana Hompot, Petru Poantă, Dumitru Cerna, Ştefan Borbely, Mircea Opriţa, Nichita Stănescu, Marcel Mureşanu, Alexandru Vlad, Ion Cocora, Nicolae Mocanu, Gerard Uhlenbruck, Nick Hunt, Discursul Sf. Părinte Papa Francisc la Consiliul Europei,  Savatie Baștovoi, Martha Izsak, Martin Amis, J.K. Rowling sau Stephen Baxter.

Fragmentele sunt afişate în cele cinci limbi oficiale ale proiectului Cluj Capitală Europeană a Tineretului: română, maghiară, franceză, germană şi engleză iar între cele selectate din autorii bistrițeni se află și celebrele cuvinte „Iubirea e făcută pentru cei umili, căci cei mândri nu pot iubi” (Liviu Rebreanu) sau „Viaţa asta-i bun pierdut/Când n-o trăieşti cum ai fi vrut” (George Coşbuc) dar și minunatele versuri ale lui Vasile George Dâncu:

Se opreşte

În faţa unui copac

Şi spune: Vorbeşte-mi despre Dumnezeu!

Azi n-am chef să înfloresc! îi răspunde copacul”...

 

Foto Dan Bodea, Transilvania Reporter

2482 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro