Cu siguranță mulți dintre voi vă aduceți aminte de mirosul scorușelor care inundau casele țărănești din Bistrița-Năsăud în ceas de sărbătoare. Scovarza, acea prăjitură din porumb și iaurt nu ne părăsește nici ea amintirile, iar cu gomboți ne mai desfătăm și pe la unele restaurante din Bistrița.
Toate aceste bunătăți știute numai de bunicii noștri au luat calea Internetului și s-au transformat într-un creativ e-book.
Telefoanele disperate date bunicilor atunci când mai vreți să simțiți gustul scorușelor care pur și simplu parfumează întreaga casă cu aroma lor nu-și mai au rostul! Fundația Progress a pus la punct un e-book ce vine să revitalizeze rețetele vechi românești, săsești și ungurești din Bistrița-Năsăud, care încet dar sigur au dispărut din meniul nostru zilnic.
„Bistrița Gastronomică” reunește 24 de rețete, trei dintre ele beneficiind și de un tutorial video. La documentarea și realizarea acestor rețete au participat o mână de voluntari de liceu din Bistrița. Rețetele sunt însoțite și de mici povestioare, care ne dezvăluie obiceiurile care acompaniau aceste preparate sau chiar circumstanțele în care acestea erau consumate.
E-book-ul va putea fi descărcat gratuit, în următoarele zile de pe bistrita-gastronomica.ro. Acesta este doar primul pas, Fundația Progress dorindu-și să cuprindă toate zonele din județ în e-book-ul său și chiar să încurajeze hotelurile, pensiunile și restaurantele să le „împrumute” și să le bage în meniu.
Alături de scorușe, scovarză sau gomboți cu prune stau și mai clasicele drob de miel sau „găluște” cu păsat. Dacă ați gustat scorușe, cu siguranță nu ați știut că acestea se ofereau femeilor însărcinate și drept „merinde” bărbaților ce mergeau la munte pe Valea Bârgăului. Cât despre scovarză, aceasta era servită țăranilor ce veneau de la câmp în nopțile de vară, dar și cu ocazia diferitelor vizite.
Sunt însă și câteva rețete care reușesc prin „ciudățenia” lor să ne facă dăm iama în supermarketuri, să ne procurăm cele necesare și să ne apucăm de gătit.
Este și cazul „apfelsuppe”, o supă cremă de mere servită cu crutoane. Supa, o adevărată explozie de vitamine, se servea în comunitățile de sași în deosebi toamna, la ocazii speciale.
Întâlnită pe mesele sașilor era și „rahm-hanklich” o prăjitură cu smântână și stafide, care de regulă se servea la nunți, înmormântări și de sărbători. Prăjitura se făcea în curțile săsoaicelor, în cuptoare mari, în cantități „industriale”.
Știați că „varza a la Cluj” este o mâncare specifică sașilor și că aceasta îi reunea la final de săptămână în jurul mesei?