Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  87 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Scorușele, scovarza sau gomboții cu prune pregătite cu migală de bunicile noastre iau calea Internetului

13/11/2014 18:20:23 Bianca SARA  
Cu siguranță mulți dintre voi vă aduceți aminte de mirosul scorușelor care inundau casele țărănești din Bistrița-Năsăud în ceas de sărbătoare. Scovarza, acea prăjitură din porumb și iaurt nu ne părăsește nici ea amintirile, iar cu gomboți ne mai desfătăm și pe la unele restaurante din Bistrița.

Toate aceste bunătăți știute numai de bunicii noștri au luat calea Internetului și s-au transformat într-un creativ e-book.

Telefoanele disperate date bunicilor atunci când mai vreți să simțiți gustul scorușelor care pur și simplu parfumează întreaga casă cu aroma lor nu-și mai au rostul! Fundația Progress a pus la punct un e-book ce vine să revitalizeze rețetele vechi românești, săsești și ungurești din Bistrița-Năsăud, care încet dar sigur au dispărut din meniul nostru zilnic.

„Bistrița Gastronomică” reunește 24 de rețete, trei dintre ele beneficiind și de un tutorial video. La documentarea și realizarea acestor rețete au participat o mână de voluntari de liceu din Bistrița. Rețetele sunt însoțite și de mici povestioare, care ne dezvăluie obiceiurile care acompaniau aceste preparate sau chiar circumstanțele în care acestea erau consumate.

E-book-ul va putea fi descărcat gratuit, în următoarele zile de pe bistrita-gastronomica.ro. Acesta este doar primul pas, Fundația Progress dorindu-și să cuprindă toate zonele din județ în e-book-ul său și chiar să încurajeze hotelurile, pensiunile și restaurantele să le „împrumute” și să le bage în meniu.

Alături de scorușe, scovarză sau gomboți cu prune stau și mai clasicele drob de miel sau „găluște” cu păsat. Dacă ați gustat scorușe, cu siguranță nu ați știut că acestea se ofereau femeilor însărcinate și drept „merinde” bărbaților ce mergeau la munte pe Valea Bârgăului. Cât despre scovarză, aceasta era servită țăranilor ce veneau de la câmp în nopțile de vară, dar și cu ocazia diferitelor vizite.

Sunt însă și câteva rețete care reușesc prin „ciudățenia” lor să ne facă dăm iama în supermarketuri, să ne procurăm cele necesare și să ne apucăm de gătit.

Este și cazul „apfelsuppe”, o supă cremă de mere servită cu crutoane. Supa, o adevărată explozie de vitamine, se servea în comunitățile de sași în deosebi toamna, la ocazii speciale.

Întâlnită pe mesele sașilor era și „rahm-hanklich” o prăjitură cu smântână și stafide, care de regulă se servea la nunți, înmormântări și de sărbători. Prăjitura se făcea în curțile săsoaicelor, în cuptoare mari, în cantități „industriale”.

Știați că „varza a la Cluj” este o mâncare specifică sașilor și că aceasta îi reunea la final de săptămână în jurul mesei?

 

vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro