Conducerea Liceului de Muzică a fost schimbată la sfârșitul săptămânii trecute după ce nu mai puțin de 21 de inspectori ai ISJ au efectuat un control care a scos la iveală numeroase abateri de management. În principal, se impută lipsa profesorilor de specialitate, dar și părinții au nemulțumirile lor.
O inspecție făcută de nu mai puțin de 21 de inspectori din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Bistrița-Năsăud a scos la iveală o serie de abateri privind managementul defectuos al resurselor umane la Liceul de Muzică Tudor Jarda. Inspecția a venit după ce alte două controale au semnalat abateri, iar situația se contura ca fiind gravă. Și părinții copiilor care învață aici au numeroase nemulțumiri.
Liliana Bîca, cea care s-a aflat la cârma Liceului de Muzică Tudor Jarda în ultima perioadă a rămas, joia trecută, în urma unei decizii luată de ISJ BN, fără această funcție, în locul ei fiind numită Carolina Karoli, prin detașare în interesele învățământului, până la organizarea unui concurs pe post.
De curând, instituția de învățământ a fost vizitată de către o comisie formată din 21 de inspectori ai ISJ BN, care au depistat numeroase abateri, în special în ceea ce privește deficitul de profesori de specialitate. Controlul amplu s-a decis după ce alte două verificări tematice ale ISJ au semnalat abateri grave în școală.
Camelia Tabără, inspectorul școlar general al ISJ BN, a declarat pentru Bistrițeanul.ro: „Cei de la Tudor Jarda au un mare deficit de profesori de specialitate. E clar, e vorba despre un management defectuos de resurse umane, cât timp propui specialități pentru care nu ai acoperire cu cadre didactice”.
Mai exact, aici există multe catedre cu deficit de personal, asta după ce o parte dintre profesorii titulari s-au transferat în altă parte, iar cei care au rămas încearcă să facă mai mult decât pot, unii neavând pregătirea necesară. De asemenea, mai mulți părinți ai căror copii învață aici ne-au semnalat faptul că sunt deranjați de mizeria din școală, existând numai o femeie de serviciu care nu reușește de multe ori să facă față volumului mare de muncă.
În plus, oamenii doresc ca atunci când se iau decizii care îi afectează pe copiii lor să fie consultați toți părinții, nu doar unii dintre ei.
“Când cei de la ISJ BN au fost în inspecție în școală, copiii s-au plâns de faptul că aici este un adevărat haos. Unii elevi sunt violenți, unii profesori nu merg la ore, iar cei care au îndrăznit să spună toate aceste lucruri au fost certați de către conducerea școlii “, ne-a declarat un părinte, revoltat de situația de la Tudor Jarda.
Un alt părinte spune că “se înregistrează frecvent situaţii în care profesorii lipsesc nemotivat de la ore. A fost chiar o situaţie în care un profesor a lipsit timp de câteva săptămâni, fiind plecat în India, iar copiii nu au făcut ore de instrument pentru că nu a fost numit un înlocuitor”.
Tamara David, o mamă a cărei copil învață la Tudor Jarda, ne-a povestit că băiatul ei a fost bătut de gardianul școlii, iar fosta conducere nu a luat măsuri împotriva lui, ba mai mult susținea că lucrurile s-ar fi întâmplat invers.
“Copilul meu face 14 ani, cum să bată el un gardian? Soțul meu a discutat la acea vreme cu doamna directoare și în final, când am văzut că nu ia atitudine, am mers la Inspectoratul Școlar să ne spunem problema și să ne ajute să o rezolvăm. Am fost cu băiatul la legist, a primit patru zile de spitalizare și urmează să îl dăm în judecată pe gardian. Mi-a bătut copilul în sala de clasă deoarece pe holuri sunt camere video”, ne-a explicat femeia.
“Nu am nimic personal cu fosta directoare și nici nu vreau să murdăresc imaginea școlii. Vreau doar ca băiatul meu să nu vină bătut acasă și să aibă parte de o educație cât mai bună în acea școală“, a conchis aceasta.