Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  42 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



SC Mopal SA de la extaz la agonie: Istoria vazuta de aproape!

26/10/2010 07:58:19 Alin CORDOS  
Povestea unuia dintre cei mai mari producatori de mobila si PAL simplu si melaminat incepe in anii 70, din secolul trecut, atunci cand in noua zona industriala a Bistritei a inceput constructia celui mai mare Combinat de Prelucrare a Lemnului din Transilvania.

Pana in 1990, CPL facea exporturi atat pentru piata vestica, dar mai ales pentru fostele republici ale URSS (n.red.- Uniunea Republicilor Socialiste Sovietice).

Primul cutremur

Are loc in anul 1994, mai precis in toamna acelui an, moment cand, fostul CPL, devenit dupa Decembrie 1989, SC Mopal SA, derula mai multe contracte cu firme din Ucraina, devenita si ea republica independenta dupa dizolvarea URSS. Doar ca respectivele firme ucrainiene, doua la numar, au luat garnituri de tren intregi de mobila, uitand insa sa mai plateasca pentru marfa luata. Ulterior, s-a dovedit faptul ca era vorba doar de niste firme fantoma, care nu au mai putut fi trase la raspundere dupa ce au dat „teapa”. In octombrie 1994, marea majoritate a celor care activau in Mopal SA vor fi dati in somaj, dar politica Paulei Belei, fostul manager din vremea respectiva, va repune Mopalul pe picioare, sigur, intr-o proportie de 70-80 la suta din capacitatea totala. Cutremurul din 1994 s-a dovedit a fi, din nefericire, doar anticamera uraganului ce avea sa transforme in moloz SC Mopal SA.

Cum a fost privatizata Mopal SA?

Mopal Bistrita a fost privatizata in doua etape, prin incheierea a doua contracte de vanzare - cumparare de actiuni cu societatea Electronum Bucuresti. Un prim-contract a fost semnat in mai 1998 si a prevazut achizitionarea de catre firma bucuresteana a unui pachet de 39,98 % din actiunile combinatului. Printr-un alt contract, incheiat in martie 1999, Electronum a preluat inca 30% din capitalul social al Mopan.

Dupa privatizare, potopul!

In 1998, fostul FPS (n.red. – Fodul Proprietatii de Stat) a batut palma cu societatea Electronum, pentru vanzarea pachetului de 70% din actiunile Mopal. Clauzele contractului au fost tinute secrete, asa cum se faceau mai toate privatizarile din vremea respectiva. Intre timp, si dupa decesul fabricii, unele smenuri au iesit la iveala. Astfel, seful comisiei de privatizare care a vandut firma in 1998 a fost seful de atunci al FPS, Dragomir Campan. Mopal a fost vandut celor de la Electronum contra sumei de 5 miliarde de lei, la care au fost adaugate alte 3,5 miliarde de lei sub forma de investitii promise de cumparator, in speta firma din Bucuresti. Initial, Electronum a platit cash aproximativ 3 miliarde de lei, fiind incheiat si un act aditional in acest sens. Un an mai tirziu, adica in 1999, au mai aparut inca aproape 2 miliarde de lei, dupa care, in urmatorul act aditional incheiat nu au mai aparut nicaieri cele 3,5 miliarde de lei promise de bucuresteni ca investitii. Asadar, SC Electronum SA a cumparat Mopal cu mai putin de cinci miliarde de lei fara sa miste un deget sau sa investeasca macar un leu in retehnologizare. In privinta actionariatului de la SC Mopal SA, el arata in felul urmator la finele anului 1999: Gheorghe Cocheci- 15%, sotia presedintelui BCR, Georgeta Danila- 15%, SC Electronum SRL- 40% , restul de actiuni fiind impartite mai mulor salariati.

Cine este Gheorghe Cocheci?

Dupa 1998, la conducerea fabricii se vor perinda, pe rand, un inginer de aviatie de la „Avioane” Craiova, pe numele sau Lehoveanu, urmat de Gheorghe Cocheci, fost cosilier al ministrului de Finante, Florin Georgescu in timpul guvernului Vacaroiu (19 noiembrie 1992 - 11 decembrie 1996). De asemenea, Cocheci se lauda pe vremea repectiva ca este un apropiat al deputatului PDSR si presedinte interimar la PDSR BN, Valentin Adrian Iliescu, poreclit de colegii de partid VAI, acesta din urma sustinand in repetate randuri ca are intrare la orice ora din zi sau noapte la fostul premier Adrian Nastase. Alte vremuri,alti guvernanti?!?

Mopal, file de dosar (e) penal

Dincolo de incapacitatea manageriala a oamenilor numiti de Electronum, acestia au fost acuzati de liderii de atunci de la CNSLR-Fratia, Adolf Bloos si Ioan Benta, de emiterea de CEC-uri fara acoperire in valoare de peste 10 miliarde de lei vechi sau un milion de lei noi. Cei doi lideri sidicali sustineau tot atunci ca Politia si Parchetul nu au luat nici un fel de masuri.“ Este deja de notorietate cind discutam de oameni dati afara, salarii de mizerie, emiteri de CEC-uri fara acoperire in valoare de peste 12 miliarde de lei, lucruri pe care, de altfel, le-am sesizat organelor de politie. Speram ca de acum incolo legislatia va fi respectata cel putin in domeniul Mopalului”, spunea, in 2002, Benta. Mai mult, el i-a acuzat pe reprezentantii Electronum de deturnare de fonduri. Benta a mai spus ca, din informatiile pe care le detine, pachetul majoritar de actiuni a fost vandut pentru mai putin de sase miliarde de lei, in timp ce fabrica a fost evaluata in 2001 de o comisie autorizata la peste 900 miliarde de lei. O alta acuzatie adusa celor de la Electronum facea referire la deturnarile din banii retinuti din plata sonajului si a asigurarilor sociale.

APAPS confirma deturnarea de fonduri

Autoritate pentru Privatizare si Administrare a Participatiilor Statului (APAPS) a anchetat si ea, in felul ei, manerelile de la Mopal SA Bistrita.

Intr-un raspuns la o interpelare facuta de fostul deputat PRM, Emil Rus, dupa ce se spala pe maini de gravele probleme financiare cu care se confrunta respectiva intreprindere, APAPS spune ca nu se poate implica in verificarea deturnarilor de fonduri si nici in anchetarea conducerii fabricii care a emis 10 CEC-uri fara acoperire.

Alte vremuri, alte interese

Dupa cum era de asteptat, cei de la Electronum si-au facut pe deplin datoria, iar pe la finele lui 2003 fabrica devenise doar un cimitir cu imobile goale si utilaje, adica mii de tone de fier vechi ce va fi vandut pentru a mai scoate ceva bani. In 2004, exact la cateva zile dupa ce Rodica Stanoiu pleca de la conducerea Ministerului Justitiei, judecatorii din cadrul Tribunalului Bistrita-Nasaud au decis sa se pronunte favorabil cu privire la declansarea procedurilor de falimentare a acestei intreprinderi. Cu putin timp inainte ca si Tribunalul Bistrita-Nasaud sa decida declansarea procedurilor de falimentare a SC Mopal SA, conducerea acestei intreprinderi s-a mai pretat la noi ilegalitati, sau, cel putin asa pretindea ex-liderul sindical Irotei Epure. Conform liderului sindical, ar fi fost vorba de urmatoarele fapte: “ Vreau sa va spun ca in urma cu citeva zile, peste o mie de fosti salariati ai Mopal SA au primit fise fiscale acasa. Aici este vorba de salariati care au fost dati afara in anul 2002 si ei figureaza ca si angajati pe anul 2003. Este vorba de oameni care sint plecati in Spania sau in Italia si care au constatat faptul ca ei de fapt se aflau in tara si lucrau in cadrul Mopalulului. Acelasi lucru s-a intimplat si in cazul unor fosti angajati si care acum lucreaza in alte parti Cerem Directiei de Finante Publice Bistrita-Nasaud sa deschida o ancheta care sa verifice modul cum au fost intocmite aceste fise fiscale, din moment ce este vorba de oameni care nu mai lucreaza in Mopal SA de cel putin doi ani de zile” sustinea atunci Irotei Epure.

Final de Odisee

Timpul a trecut, iar daca cineva a vrut terenurile cu orice pret, acest lucru s-a rezolvat. Cert, noii proprietari, adica patronii de la Club Metropolis vor sa ridice din molozul Mopal un cartier rezidential. E vorba de 13 hectare de teren. Cladirile si terenurile au fost vandute celor de la Metropolis dupa mai multe randuri de licitatii. Potrivit anuntului din presa locala, la ultima strigare, evaluarea cladirilor si terenurilor a fost facuta la suma de 90 de milioane de lei. Va reamintim ca Electronum a cumparat Mopal pe 6 miliarde de lei, vechi, in timp ce vanzarea la licitatia din 2010 a pornit de la 67,7 milioane de lei. Pretul tranzactiei ramane inca un mister. Cel putin deocamdata.

10914 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro