Bucurie mare astăzi în alte 20 de familii din Bistriţa! Cu mic, cu mare, oamenii se vor muta în casă nouă, într-un bloc social din Viişoara. Majoritatea celor care se vor muta în casă nouă sunt şi de această dată de etnie romă, fără loc de muncă şi beneficiari de ajutoare sociale.
Primarul Ovidiu Creţu le-a înmânat cheile, după care i-a invitat înăuntru pentru a-şi vedea apartamentele. Chiar dacă la Primăria Bistriţa ajung sute de bistriţeni care cer o locuinţă socială, prioritate au de regulă romii care trăiesc în centrul oraşului, în casele naţionalizate.
Deşi au locuit ani de zile în buricul târgului, în case cu o istorie de sute ani, nu au avut grijă de acestea, majoritatea imobilelor ajungând adevărate ruine. Cu toate acestea, municipalitatea le dă o nouă şansă, oferindu-le locuinţe sociale în blocuri noi, construite cu bani de la bugetul local şi de la Guvern.
Peste 80 la sută dintre cei care au primit astăzi o locuinţă socială nu au un loc stabil de muncă şi nici dacă li se oferă ocazia nu vor să se angajeze. Sunt şi cazuri în care unii îşi caută un loc de muncă, dar patronii nu sunt dispuşi să angajeze romi.
"Am depus cererea pentru a primi o locuinţă socială în anul 2005 şi abia acum am primit una. Voi locui împreună cu soţul şi cei doi copii într-un apartament cu două camere. Până acum am stat în chirie pe unde am apucat. Nici eu şi nici soţul nu suntem angajaţi, el mai munceşte cu ziua", a povestit pentru Bistriţeanul.ro Cornelia Demea.
Daniela Bor, o tânără care a primit o locuinţă spune că „am depus în urmă cu şase ani cererea şi în sfârşit am primit locuinţă. Am stat la mama mea, împreună cu soţul şi fiul meu. Eu am o pensie de handicap, iar soţul meu ajutor de şomaj”.
Au fost şi persoane care au plâns de fericire atunci când au primit cheile locuinţei. Mulţi dintre ei nu au avut niciodată o casă a lor. Este şi cazul unui bărbat care susţine că în ultimii 11 ani a dormit prin punctele termice dezafectate, în gară sau chiar prin boscheţi.
O altă tânără, Ancuţa Varga, spune că a locuit, împreună cu soţul şi cei trei copii într-o casă situată pe strada Zorilor, iar apoi s-a mutat într-un imobil de pe pietonal, unde nu avea curent. Aceasta a plâns astăzi de fericire, când s-a văzut în casa ei. „Am trei copii, eu am pensie de handicap, iar soţul lucrează cu ziua la pompe funebre. Suntem fericiţi că în sfârşit avem casa noastră. Avem un venit de 1.200 de lei pe lună, dar trăim cinci oameni din banii aceştia”, a povestit femeia.
O altă femeie a venit la Viişoara pentru a primi cheile de la apartamentul fratelui său, care este în spital. „Fratele meu are 60 de ani şi este foarte bolnav. Acum 17 ani a fost lovit de o maşină, condusă de un parlamentar, pe o trecere de pietoni din Bucureşti. El a ieşit la pensie la circa 40 de ani şi are o pensie de 1.000 lei. Avea cerere depusă, împreună cu mama. Mama a murit aşteptând o locuinţă socială”, a povestit aceasta.
Toţi cei care au primit astăzi o casă nouă au fost extrem de fericiţi pentru că de acum încolo vor avea un acoperiş sigur deasupra capului. „Am doi copii micuţi, iar soţul lucrează cu ziua în construcţii. Eu nu am un loc de muncă şi ne descurcăm foarte greu”, a povestit cu lacrimi în ochi o altă femeie.
Noii chiriaşi ai locuinţelor sociale din Viişoara vor plăti o chirie lunară modică, echivalentă cu 6,5 la sută din veniturile pe care le au declarate.
Primarul Ovidiu Creţu le-a cerut acestora să aibă grijă de casele pe care le-au primit, să nu le distrugă, să păstreze liniştea şi curăţenia şi să îşi plătească chiria şi întreţinerea la timp.