Agitație mare duminică în centrul satului Valea Vinului. Sătenii, în frunte cu primarul Alexandru Nășcan, au ieșit în stradă pentru a împiedica construcția celei de-a doua microhidrocentrale în localitate. Sătenii, care amenință firma constructoare cu bătaia, spun că noua microhidrocentrală le va afecta casele și-i va lăsa fără apă.
Liniștea din localitatea pitorească Valea Vinului a fost zdruncinată încă de la începutul acestui an, când MIS Grup a demarat lucrările de amenajare ale unei microhidrocentrale. Sătenii spun că lucrările de amenajare a microhidrocentralei (MHC) de la intrarea în sat au afectat deja destul de serios drumul de acces. Proiectul MIS Grup nu a fost considerat atât de periculos de săteni, cum este văzut noul proiect, căruie i se opun și cu violență - dacă va fi nevoie.
Cea de-a doua microhidrocentrală este propusă a fi amplasată chiar în centrul satului. Investiția este propusă de câțiva ani buni de SC Izvorul Băilor SRL, însă cei peste 250 de locuitori ai satului nu aveau habar ce li se pregătește până acum.
Aceștia au aflat de curând ce se va construi chiar în mijlocul satului. Conducerea societății comerciale i-a spus primarului Alexandru Nășcan că are deja avizele necesare de la Agenția pentru Protecția Mediului și respectiv Apele Române, asta deși nu s-a făcut nicio dezbatere publică, iar localnicii nu și-au dat acordul pentru începerea lucrărilor.
Duminică, localnicii au ieșit în stradă pentru a se întâlni cu reprezentanții societății comerciale și a le cere socoteală pentru această investiție. Aceștia însă nu au stat decât câteva minute de vorbă cu sătenii, spunându-le doar că proiectul se va materializa indiferent de doleanțele celor din Valea Vinului.
„Vă dați seama ce înseamnă pentru structura caselor dacă încep să sape în valea aceasta care oricum este foarte îngustă. Vor fi afectate structurile caselor și rămânem și fără apă, pârâul ăsta ne salva în caz de incendii de exemplu”, explică un sătean.
Sătenii sunt hotărâți să iasă din nou în stradă dacă vor fi începute lucrările la acest proiect. Aceștia au adunat sute de semnături prin care își arată dezaprobarea pentru construcția microhidrocentralei.
„Păi nu poți să construiești ceva într-o comunitate fără ca acea comunitate să fie anunțată și să-și dea acordul nu? Eu credeam că societatea aceasta comercială vine, vorbește cu oamenii, le explică ce vrea să facă. Asta însă nu s-a întâmplat”, explică primarul Alexandru Nășcan.
Potrivit edilului, societatea comercială trebuie să concesioneze terenul unde vrea să amenajeze acest MHC, care aparține de Primăria Rodna. Ultima decizie o vor avea consilierii locali, care trebuie să voteze dacă aprobă sau nu această concesiune. Proiectul de hotărâre se va afla pe masa consilierilor Primăriei Rodna joia aceasta.