Putini bistriteni stiu ca Liceul Agricol din Bistrita are 140 de ani de functionare. Astazi, conducerea liceului a multumit sasilor pentru mostenirea lasata in cadrul manifestarilor jubiliare dedicate celor 140 de ani de invatamant agricol la Bistrita. Sasii, emotionati, au redescoperit, dupa zeci de ani, salile in care au invatat.
Forumul Universitatii Sasesti din Sibiu a hotarat in 12 decembrie 1868 ridicarea a trei scoli de agricultura in Transilvania, menite sa instruiasca tinerii agricultori sasi. Una dintre ele s-a ridicat la Bistrita, doi ani mai tarziu, in 15 aprilie 1870, astazi Grupul Scolar Agricol. Daca pana in 1918 puteau invata aici doar sasii, din acest an au fost acceptati toti cei care au dorit sa urmeze cursurile scolii agricole. Prin donatii si cumparari succesive, scoala a ajunsa sa aiba in proprietate peste 100 de hectare de teren unde s-a infiintat o sera, loturi experimentale horticole, viticole si pomicole, dar si o ferma zootehnica. Astazi, scoala mai are 20 de hectare de pasune si fanete, un lac cu pesti, 1,5 hectare de pomi fructiferi si lot legumicol, iar cladirile liceului se intind pe 1,5 hectare de teren, in mijlocul unui parc cu arbori si arbusti ornamentali.
Sasii veniti la Bistrita au fost bucurosi sa revada locul unde multi dintre ei au studiat. “Este parca mai frumos, e cosmetizat!”, a exclamat o doamna la vederea liceului.
Peste 350 de persoane au asistat in sala de sport a liceului la sesiunea de comunicari cu tema “Invatamantul agricol-trecut, prezent si viitor”.
In deschidere, prof. Maria Simona Belea, directorul liceului, a tinut sa multumeasca sasilor pentru mostenirea lasata, asigurandu-i ca in continuare aici se face un invatamant de calitate, iar efortul cadrelor didactice este concentrat pe tot ceea ce este in folosul elevilor. “Chiar daca nu este un context economic foarte bun, noi facem tot timpul proiecte si avem in vedere permanent imbunatatirea condititiilor pentru elevii nostri. Nu ne plangem, mergem inainte”, a mai spus Simona Belea. Primarul Ovidiu Cretu a fost rasplatit cu o diploma de onoare pentru sprijinul acordat, o apreciere similara fiind oferita si inspectorului general al ISJ BN, Mihai Muresan, care si-a inceput cariera didactica in acest liceu.
In incheierea sesiunii de comunicari, ansamblul folcloric de la Monor a sustinut un scurt recital, spre incantarea sasilor prezenti in sala.
In continuare, sasii au fost invitati sa descopere expozitia “Bistrita medievala”, nu inainte de a asista la dezvelirea placii comemorative care atesta cei 140 de ani de invatamant agricol.
Pentru sprijinul acordat Grupului Scolar Agricol, Hans Franchy, presedintele Asociatiei Sasilor Nord-Transilvaneni din Transilvania, a fost recompensat cu o diploma de onoare si a fost rugat sa ajute la dezvelirea placii aurite de la intrarea in liceu.
3617 vizualizari
loading...
404 Not Found
Server Error
404
Page Not Found
This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.
Avertisment: Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.
NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.