Procurorii bistrițeni anunță că cei mai mulți inculpați au fost trimiși în judecată în luna iulie pentru infracțiuni contra patrimoniului, infracțiuni silvice și de evaziune fiscală. În top se află și infracțiunile care încarcă normele legate de circulația autovehiculelor pe drumurile publice.
Astfel, în luna iunie, procurorii de la cele patru parchete din Bistrița-Năsăud au soluționat 578 de cauze, în 57 dintre acestea fiind trimiși în judecată 68 de inculpați.
Printre aceștia se numără și Leonard Dumitraș, acuzat de procurori pentru comiterea unei infracțiuni de înșelăciune.
Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistrița Năsăud, prim procuror adjunct, Angela Sângeorzan, spune că acesta, „în cursul anului 2012, în calitate de reprezentant al unei societăți comerciale a achiziționat marfă de la alte societăți comerciale fără a avea însă banii necesari pentru plata acestora și a produs o pagubă de peste 65.000 de lei".
Vasile Duca este acuzat și el de comiterea unor infracțiuni de „deținere în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea de produse supuse marcării (alcool) și spălare de bani constând în faptul că, în calitate de administrator al unei societăți comerciale în perioada 2011 - ianuarie 2014, a deținut și comercializat diferite cantități de alcool etilic care nu erau marcate corespunzător, fără a deține autorizație". Procurorii mai susțin că bărbatul, în perioada aprilie - decembrie 2013, „a folosit sumele de bani obținute din vânzarea nelegală de alcool pentru creditarea societății, după care a retras aceste sume, continuând cu aceleași operațiuni în mai multe rânduri și cauzând astfel statului român o pagubă de peste 15.000 de lei.
Simona Bindiu și Nelu Plug sunt acuzați de comiterea unor infracțiuni de contrabandă cu țigări. Procurorii bistrițeni spun că aceștia, „în cursul anului 2013 - 2014 au deținut și comercializat țigări de contrabandă, la domiciliul acestora, fiind surprinși în flagrant". În total, procurorii au estimat că statul român a fost păgubit de cei doi bistrițeni de o sumă de 30.000 de lei.
Cea mai mare pagubă a fost provocată statului român de Iuliana și Tiberiu Tini, acuzați de procurori de comiterea unor infracțiuni de evaziune fiscală: „în calitate de administratori împuterniciți la o societate comercială în cursul anului 2008 - 2009 nu au înregistrat în evidenţele contabile veniturile obținute, cauzând statului român o pagubă de 216,7 mii lei prin neplata impozitului pe profit și a TVA- ului".
În luna iulie, procurorii au dispus soluții de netrimitere în judecată sau de clasare și renunțare la urmărirea penală în 523 de cauze aflate în lucru, față 540 de suspecți.
În aceeași perioadă, cinci inculpați au fost puși sub control judiciar, 11 arestați, s-a efectuat o percheziție domiciliară și s-a autorizat înregistrarea convorbirilor telefonice în nouă cazuri.