Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  82 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Șase belgieni au lăsat confortul de acasă pentru a face agricultură eco în Bistrița-Năsăud

15/02/2015 13:43:15 Bianca SARA  
Ferma de permacultură a belgianului Philippe Coupe a fost „salvată” de șase conaționali care au lăsat confortul de acasă pentru a se bucura de viața simplă și fără griji din România. Cei șase vor să-l ajute pe Philippe să termine de amenajat ferma, iar în acest sens au cerut ajutorul comunității belgiene cu un proiect de crowdfunding.

Până în anul 1992 Philippe Coupe a predat franceză la o școală din Belgia. În 1992 o decizie avea să îi schimbe total viața și să-l aducă mai aproape de natură într-o altă țară. Belgianului i s-a propus să predea în România la Facultatea de Litere a  Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Philippe nu a stat pe gânduri și s-a mutat în România, iar o româncă l-a determinat să își mute domiciliul definitiv în Bistrița-Năsăud. Belgianul s-a mutat cu Adriana în Malin, la 10 kilometri de Beclean, unde au amenajat un adevărat paradis.

Au pus la punct o fermă de permacultură, unde fructele și legumele sunt îngrijite ca acum sute de ani, fără chimicale sau utilaje sofisticate. De asemenea, în urmă cu câțiva ani cei doi au început să organizeze tabere de permacultură, în cadrul cărora îi învățau și pe alții cum să îngrijească fructele și legumele cât mai ecologic cu putință. Au început să ofere și drumeții cu măgari în jurul Becleanului, drumeții care au fost gustate în special de străini.

În 2008 liniștea lui Philippe a fost tulburată de un diagnostic crud. Belgianul afla că este bolnav de Parkinson. Boala i-a șubrezit destul de serios starea de sănătate, momentan belgianul folosindu-se de o cârjă pentru a se deplasa. Tot boala îl împiedică pe Philippe să își îngrijească ferma, mai ales că soția sa Adriana a decis să divorțeze în toamna anului trecut și belgianul a rămas singur în Malin.

Ajutorul vine tot din Belgia

Philippe a refuzat să renunțe la visul său și la viața sa din România, astfel că a cerut ajutor în țara sa natală prin intermediul unei reviste. Ajutorul nu a întârziat să apară, 6 tineri hotărând fără să ezite să se mute în Malin pentru câteva luni pentru a-l ajuta pe belgian.

Cei șase au lăsat în urmă joburi de birou pentru a învăța să facă agricultură în România.

Remy, Peter, Laeti, Ludo, Ben și Coline îl vor ajuta pe Philippe în gospodărie și se angajează să ducă la bun sfârșit câteva dintre proiectele belgianului. Aceștia vor să finalizeze una dintre clădirile de la fermă, să amenajeze în primăvară o grădină de zarzavaturi, să construiască o seră, un coteț pentru găini, să achiziționeze bazine pentru stocarea apei de ploaie și să monteze panouri solare.

Pentru toate acestea este nevoie de aproape 6000 de euro, bani pe care cei șase speră să îi adune într-o lună și jumătate. În acest sens, belgienii au cerut ajutor în comunitățile din țara lor natală, printr-un proiect de crowdfunding.
Cei care donează diverse sume pentru acest proiect se aleg cu numele scris pe clădirile fermei, cu fotografii din paradisul de la Malin și chiar cu posibilitatea de a petrece un weekend sau chiar o săptămână la ferma de permacultură începând cu luna aprilie.

Acest sistem și mai ales solidaritatea belgienilor a dus la strângerea a 1000 de euro în doar câteva zile.


 

vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro