Ferma de permacultură a belgianului Philippe Coupe a fost „salvată” de șase conaționali care au lăsat confortul de acasă pentru a se bucura de viața simplă și fără griji din România. Cei șase vor să-l ajute pe Philippe să termine de amenajat ferma, iar în acest sens au cerut ajutorul comunității belgiene cu un proiect de crowdfunding.
Până în anul 1992 Philippe Coupe a predat franceză la o școală din Belgia. În 1992 o decizie avea să îi schimbe total viața și să-l aducă mai aproape de natură într-o altă țară. Belgianului i s-a propus să predea în România la Facultatea de Litere a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.
Philippe nu a stat pe gânduri și s-a mutat în România, iar o româncă l-a determinat să își mute domiciliul definitiv în Bistrița-Năsăud. Belgianul s-a mutat cu Adriana în Malin, la 10 kilometri de Beclean, unde au amenajat un adevărat paradis.
Au pus la punct o fermă de permacultură, unde fructele și legumele sunt îngrijite ca acum sute de ani, fără chimicale sau utilaje sofisticate. De asemenea, în urmă cu câțiva ani cei doi au început să organizeze tabere de permacultură, în cadrul cărora îi învățau și pe alții cum să îngrijească fructele și legumele cât mai ecologic cu putință. Au început să ofere și drumeții cu măgari în jurul Becleanului, drumeții care au fost gustate în special de străini.
În 2008 liniștea lui Philippe a fost tulburată de un diagnostic crud. Belgianul afla că este bolnav de Parkinson. Boala i-a șubrezit destul de serios starea de sănătate, momentan belgianul folosindu-se de o cârjă pentru a se deplasa. Tot boala îl împiedică pe Philippe să își îngrijească ferma, mai ales că soția sa Adriana a decis să divorțeze în toamna anului trecut și belgianul a rămas singur în Malin.
Ajutorul vine tot din Belgia
Philippe a refuzat să renunțe la visul său și la viața sa din România, astfel că a cerut ajutor în țara sa natală prin intermediul unei reviste. Ajutorul nu a întârziat să apară, 6 tineri hotărând fără să ezite să se mute în Malin pentru câteva luni pentru a-l ajuta pe belgian.
Cei șase au lăsat în urmă joburi de birou pentru a învăța să facă agricultură în România.
Remy, Peter, Laeti, Ludo, Ben și Coline îl vor ajuta pe Philippe în gospodărie și se angajează să ducă la bun sfârșit câteva dintre proiectele belgianului. Aceștia vor să finalizeze una dintre clădirile de la fermă, să amenajeze în primăvară o grădină de zarzavaturi, să construiască o seră, un coteț pentru găini, să achiziționeze bazine pentru stocarea apei de ploaie și să monteze panouri solare.
Pentru toate acestea este nevoie de aproape 6000 de euro, bani pe care cei șase speră să îi adune într-o lună și jumătate. În acest sens, belgienii au cerut ajutor în comunitățile din țara lor natală, printr-un proiect de crowdfunding.
Cei care donează diverse sume pentru acest proiect se aleg cu numele scris pe clădirile fermei, cu fotografii din paradisul de la Malin și chiar cu posibilitatea de a petrece un weekend sau chiar o săptămână la ferma de permacultură începând cu luna aprilie.
Acest sistem și mai ales solidaritatea belgienilor a dus la strângerea a 1000 de euro în doar câteva zile.