Nu va panicati daca va prind Sfintele Sarbatori de Pasti pe drum. Calatorii care se afla in excursie in noaptea de Pasti si nu au nicio biserica in preajma, pentru a lua anafura, au la dispozitie o alternativa: ei pot sa manance, in locul anafurii, muguri de salcie sau de mar. Se pare ca si acestea sunt incarcate de sfintenie.
Se spune ca e foarte bine sa pastram lumanarea cu care am luat Lumina de la biserica si dupa ce se termina slujba de Inviere. Cei mai superstitiosi din fire spun ca lumanarea poate fi aprinsa pe toata durata anului, pe timp de furtuna, calamitate sau necaz mare. Se pare ca lumanarea este buna si in caz de boala.
In Calarasi, pe langa traditionalul cos cu oua, pasca si cozonaci, oamenii isi duc la slujba de Inviere si cocosii albi: barbatul al carui cocos va canta primul, va avea parte de foarte mult noroc. Dupa ce se termina slujba, cocosii sunt dati de pomana nevoiasilor, pentru pomenirea mortilor.
O alta superstitie este legata de pomana: se crede ca nu este bine sa dai de pomana ouale incondeiate, in zilele de Pasti, pentru ca Dumnezeu nu le primeste.
De asemenea, se spune ca cei care ciocnesc ouale in ziua de Paste, se vor intalni pe lumea cealalta.
Doar in Bucovina, in duminica de Pasti, fetele urca in clopotnita bisericii si spala limba clopotului cu apa neinceputa cu care, se spala apoi pe fata. Fetele isi imagineaza ca in felul acesta vor fi frumoase tot anul si vor fi curtate de foarte multi flacai.