Tai porcul? Fereşte-te de trichineloză! Este recomandarea celor de la DSVSA BN care atrag atenţia asupra faptului că riscurile la care se expun cei care nu îşi duc la verificat carnea de porc sunt foarte mari. Trichineloza este extrem de periculoasă, iar până acum, în urma controalelor, în Bistriţa-Năsăud, au fost depistate şapte cazuri.
Medicii atrag atenţia şi recomandă tuturor celor care taie porci în gospodăriile proprii să nu consume carne de porc şi nici măcar şoricul, până nu fac testul de trichineloză.
Pentru efectuarea acestui test trebuie duse la medicul veterinar probe de carne recoltate din pilierii diafragmatici, musculatura intercostală sau musculatura de la baza limbii. Preţul unei astfel de analize, stabilit prin Ordinul ANSVSA nr. 83/2012, este de 9,1 lei.
De reţinut că, dacă din acelaşi coteţ sunt sacrificaţi mai mulţi porci, trebuie duse la analiză probe de la fiecare porc în parte.
Potrivit informaţiilor de la Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bistriţa-Năsăud în acest sezon, de când s-a dat startul la tăierea porcilor, au fost descoperite şapte cazuri de trichineloză. Ultimele două au fost depistate chiar ieri.
Este bine de ştiut că proprietarii porcilor care au astfel de probleme sunt despăgubiţi, însă trebuie să respecte anumite condiţii. Potrivit legii, pentru porcii depistaţi cu trichineloză se acordă despăgubiri, numai dacă animalele sunt identificate prin crotaliere şi înregistrate în baza naţională de date.