Cabana CSM de la Piatra Fantanele, renovata recent, a fost construita in 1982, la baza partiei de bob. Constantin Sanduta, fostul presedinte al CJEFS-ului, adica al structurii care conducea sportul judetean inainte de Revolutie, povesteste pentru sportulbistritean.ro cum a aparut aceasta cabana si ce s-a intamplat cu traseul de bob.
Reporter: Domnule profesor, care e istoria acestei cabane de la Piatra Fantanele?
Constantin Sanduta: Prin anii 68, un secretar de partid, la o plenara, ne tot lua la rost zicandu-ne ca pica muntii pe noi si ca nu suntem in stare sa facem nimic pentru sporturile de iarna. Omul nu prea se pricepea la sport, dar avea dreptate. Am inceput sa alerg prin judet, pentru a identifica locuri potrivite pentru asa ceva. Am fost peste tot si am ajuns la concluzia ca in zona Colibita ar fi locurile cele mai potrivite. Insa drumurile de acces lipseau si ne-am dat seama ca nu vor aparea degraba. Atunci am ales Piatra Fantanele. Mai intai ne-am gindit la zona care se numeste Magura Calului si care se afla undeva la iesire din localitate, pe partea stanga. Insa, dupa ce baronul Misiuga a venit cu ideea si a pus in practica hotelul Dracula, ne-am gandit ca cel mai potrivit loc ar fi in apropierea acestuia. Astfel, prin 1982 a aparut aceasta cabana, care nu s-a vrut a fi vreun model estetic deosebit, ci era gandita initial ca un spatiu de cazare pentru muncitorii care lucrau acolo.
R: Domnule Sanduta, ca sef al sportului dinainte de 90, ce idei mai aveati pentru Piatra Fantanele?
C.S.: Baza de pregatire si agrement de la Piatra Fantanele era un proiect important pentru judet. Vroiam sa facem acolo si o trambulina, dar si terenuri de fotbal. Aveam chiar o suprafata de teren, undeva pe drumul care merge la actuala cabana a LPS, teren pe care l-am pregatit pentru fotbal. Insa, in elanul revolutionar de dupa 90, s-au construit case acolo.
R: Exista o legenda care spune ca partia de bob nu putea fi niciodata functionala pentru ca nu putea fi trasa apa acolo, sau ca virajele nu au fost bine calculate....
C.S.: Astea sunt justificarile unor trantori, care dupa Revolutie au preferat sa joace table prin birouri in loc sa iasa pe teren si sa duca mai departe aceste proiecte. Apa se putea trage usor, dovada fiind cabana de la baza partiei, care are apa. Iar virajele au fost calculate de un proiectant care a studiat partii asemanatoare in RDG si Polonia, partii functionale.
R: De cati ani credeti ca mai aveati nevoie pentru a duce la bun sfarsit ce ati inceput acolo?
C.S.: Un an. Intr-un an terminam totul. Telescaunul a fost gata in iarna lui 89, iar partia de bob era gata pe o portiune de 400 de metri din 1200. Vroiam sa umplem si santurile dintre partii, in asa fel incat sa avem o contrapanta acolo. Si mai erau multe alte idei. Din pacate, repet, trantorii de dupa 90, care incearca acum sa denigreze ce s-a facut atunci, n-au mai reusit nimic.
Cabana CSM de la Fantanele, refacuta cu 3 miliarde
Cabana Clubului Sportiv Municipal, aflata la baza partiei de la Piatra Fantanele, a trecut recent printr-un proces de modernizare in urma caruia arata ca noua. Lucrarile au fost executate de firma Terra Nostra, administrata de familia prefectului Cristian Florian si au costat in jur de 3 miliarde de lei vechi, bani platiti din conturile ministerului. Camerele arata acum ca de hotel, mobilierul este nou si modern, bucataria a fost complet utilata iar sala de mese te duce cu gandul la un restaurant de clasa, nu la o cabana pentru sportivi.
Totul straluceste si este administrat perfect de Mihai Iusan, cel care s-a ocupat ca nimeni altul de aceasta cabana in ultimii ani. S-a marit numarul de locuri de la 28 la 30, a aparut o plasma noua, un calculator si tot ce este nevoie pentru ca sportivii sa poata sustina un cantonament la nivelul anului 2011. Din pacate insa, partia nu este functionala, telescaunul nu functioneaza, iar drumul din strada principala si pana la cabana poate fi parcurs doar pe jos.