Incepind cu acest an, parintii si educatorii copiilor cu tulburari pervazive de dezvoltare, in special a celor cu tulburari de spectru autist, au la dispozitie o sala de documentare in cadrul Centrului de Resurse si Referinta in Autism "Micul Print", centru coordonat de catre Asociatia Autism Europa Bistrita.
In cadrul salii de documentare, cei interesati pot avea acces la carti si publicatii stiintifice de ultima ora privind tematica tulburarilor de spectru autist, dar si la materiale interactive si inregistrari video disponibile cu scopul de a facilita intelegerea manifestarilor unui copil autist si a comportamentelor indezirabile, precum si a modalitatilor de terapie si de corectare a acestora. Spatiul a fost amenajat in interiorul Centrului "Micul Print" prin intermediul unei finantari nerambursabile oferite de catre Primaria Bistrita pe parcursul anului 2011 pentru proiectul “Grup de suport social pentru persoanele cu tulburari din spectrul autist si tulburari conexe”
Scopul proiectului a fost cresterea nivelului de acceptanta sociala a persoanelor cu TSA si tulburari conexe, integrarea acestora in comunitate, imbunatatirea calitatii vietii copiilor diagnosticati cu tulburari de spectru autist din Bistrita si a familiilor acestora. Studii recente au aratat ca mamele copiilor cu autism au cel mai ridicat nivel de stres dintre parintii copiilor cu dizabilitati si ca nivelul foarte ridicat al distresului emotional la parinti impiedica obtinerea celor mai bune rezultate in interventia asupra copilului. A fi parintele unui copil cu autism este deosebit de stresant din cauza numeroaselor simptome asociate acestui sindrom. Acestea includ dificultati de comunicare si invatare, comportamente dificil de controlat, cum ar fi cele heteroagresive, autoagresive si stereotipii, lipsa sau insuficienta dezvoltare a abilitatilor de autonomie personala, dependenta fata de o persoana responsbila cu ingrijirea. Stresul puternic al acestor parinti este legat si de nevoia continua de lupta pentru respectarea drepturilor copilului, in special cu scolile sau institutiile sociale si de sanatate mentala. Mai mult decit atit, parintiiau parte adeseori si de stigmatizare din partea unor membrii ai societatii, au griji constante legate de modul inegal in care are loc dezvoltarea copilului si de viitorul acestuia din punctul de vedere al traiului independent.
Prin proiectul “Grup de suport social pentru persoanele cu tulburari din spectrul autist si tulburari conexe” am realizat, de asemenea, informarea si consilierea a 30 de parinti si a unui numar de peste 60 de cadre didactice din invatamintul de masa prescolar si primar cu privire la problemele specifice in autism si managementul lor, reducerea stresului parental legat de ingrijirea si educarea unui copil cu tulburare de spectru autist, prin consiliere psihologica de grup.
Centrul de Resurse si Referinta in autism “Micul Print”