Încă de ieri au intrat în vigoare modificările Codului Rutier, iar şoferii trebuie să fie mult mai atenţi decât până acum pentru că sancţiunile sunt mai aspre. Noile modificări interzic copiilor de până la 12 ani să stea în maşină pe scaunul din faţă şi îi obligă pe toţi pasagerii să poarte centura de siguranţă.
Nu plăteşti rămâi pieton!
Autorităţile vor să pună la punct un sistem prin care şoferii să fie obligaţi să plătească amenda, în caz contrar să rămână pietoni. Astfel, potrivit modificărilor Codului Rutier, autorităţile introduc "tichetul de contravenţie". Mai exact, este vorba despre un tichet care va fi anexat permisului de conducere şi în care se va ţine o evidenţă a amenzilor plătite.
Lipsa acestuia poate dovedi neachitarea contravalorii amenzii şi, în condiţiile în care nu a fost exercitată o cale de atac împotriva procesului verbal de constatare a contravenţiei, poate atrage după sine suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule până la plata amenzii. De asemenea, autorităţile doresc crearea unui serviciu care le va permite utilizatorilor plata amenzilor online.
Cum transportăm copiii cu maşina
Şoferii trebuie să ştie că nu vor mai putea transporta copiii în maşină ca şi până acum. Cei care au copii mici trebuie să ştie că sunt obligaţi să îşi moteze în maşini scaune speciale prevăzute cu sisteme de fixare şi asigurare gândite pentru confortul şi siguranţa celui mic. De menţionat că aceste scaune se fixează de bancheta din spate, cu ajutorul unor centuri speciale sau a celei de siguranţă a maşinii.
Începând de ieri, legea interzice clar transportul copiilor de până la trei ani în maşini care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă. De la această regulă vor face excepţie autovehiculele destinate transportului public de persoane, precum şi taxiurile.
"Copiii cu vârste de peste trei ani, având o înălţime de până la 150 cm pot fi transportaţi în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă doar dacă ocupă, pe timpul transportului, orice alt loc decât cel de pe scaunul din faţă", se arată în noul Cod Rutier.
Probe biologice la locul accidentului
În noul Cod Rutier s-au făcut câteva modificări legate şi de accidente. Mai exact, şoferul poate da probe biologice direct la faţa locului, în ambulanţă şi obligatoriu în prezenţa unui poliţist, dar şi în unităţi de asistenţă medicală.
Permis anulat la accidentele cu victime
Şoferii care provoacă accidente cu victime, chiar dacă nu sunt condamnaţi, pot rămâne fără permis. Acesta este o altă modificare prevăzută în Codul Rutier.
"Titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă la pedeapsa închisorii sau amenzii ori când instanţa a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pentru o infracţiune care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea corporală a unei persoane, săvârşită ca urmare a nerespectării regulilor de circulaţie", este una dintre condiţiile de anulare a parmisului de conducere.
Săptămâna aceasta Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud a organizat "Săptămâna prevenirii criminalităţii". În cadrul acesteia sunt organizate mai multe activităţi, printre acestea numărându-se şi câteva acţiuni de promovare a siguranţei rutiere.