“Dacă un copil nu vine la şcoală, tu, ca director, trebuie să anunţi autoritatea locală care trebuie să se deplaseze acasă la copil, să aplice amenzi şi să-l lămurească să vină la şcoală. Se pare că nu este o soluţiie care nu dă rezultate” a afirmat recent Camelia Tabără, inspectorul şcolar general, sugerându-le directorilor să-şi facă noi aliaţi.
Dacă soluţiile clasice nu dau rezultate, dacă amenzile nu îi conving pe elevi să vină la şcoală – ar trebui să ne găsim un aliat din această componentă, a preoţilor, pe care să-i rugăm să se implice mai mult şi să-i convingă pe copii că este foarte important să frecventeze şcoala – a spus recent Camelia Tabără, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud.
Camelia Tabără s-a referit la puterea de convingere a preoţilor care ar putea fi deosebit de utilă în comunităţile cu probleme, în cazul unor copii care provin din familii destrămate sau dezorganizate. Inspectorul şcolar general i-a amintit şi pe elevii de liceu care “se pierd pe drum”, care încep promiţător liceul însă pe parcursul celor patru ani nu mai dau randament şi nu reuşesc să susţină examenul de BAC în mod satisfăcător.
“Sunt spectaculoase rezultatele la Bacalaureat, suntem mândri de ele, dar nu vreau să ne furăm căciula. Pentru ţinta strategică referitoare la învăţământul terţiar trebuie să ne facem calculele în termenii – câţi copii au intrat în clasa a IX-a, câţi au scăzut exponenţail până la intrarea în Bac, câţi elevi s-au pierdut pe traseu" a mai spus şeful ISJ Bistriţa-Năsăud, la întâlnirea cu directorii şcolilor din Bistriţa.
"Din punctul nostru de vedere, aceştia sunt copii care ar fi putut să facă liceul, s-a investit în ei un an, doi, trei, dar nu au reuşit să ajungă la final, cu examenul de BAC promovat, pentru a avea acces la învăţământul universitar…"