Procurorii bistrițeni anunță că s-a dublat numărul inculpaților care au semnat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei după ce au fost acuzați de diferite fapte penale. Unul dintre cele mai relevante cazuri este în care o parte din angajații APIA au fost acuzați de luare de mită, însă majoritatea s-au declarat vinovați în cazuri de evaziune fiscală.
„Procurorii parchetelor de pe lângă instanţele din judeţul Bistriţa-Năsăud au aplicat dispoziţiile art. 478 şi urm. din Noul Cod de procedură penală, încheind în anul 2016 acorduri de recunoaştere a vinovăţiei într-un număr total de 44 cauze cu privire la 44 inculpaţi, în comparaţie cu 22 cauze şi 22 inculpaţi în 2015. Remarcăm o creştere accentuată a numărului rechizitoriilor şi acordurilor de recunoaştere a vinovăţiei întocmite în activitatea proprie a Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud (care se clasează pe locul 9 la nivel naţional în ce priveşte numărul soluţiilor de trimitere în judecată), dar şi în activitatea Parchetului de pe lângă Judecătoria Bistriţa”, anunță Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud care a realizat și un bilanț al celor mai relevante cazuri.
Astfel, procurorii bistrițeni au semnat patru acorduri de recunoaştere a vinovăţiei cu patru dintre bistrițenii care au dat mită angajaților APIA în schimbul încălcării atribuţiilor de serviciu de către funcţionari. În acest caz a fost trimisă în judecată și şefa de serviciu în cadrul APIA, Centrul Judeţean Bistriţa-Năsăud, pentru comiterea infracţiunii de luare de mită.
Anul trecut și-au recunoscut vina și patru oameni de afaceri care ar fi prejudiciat statul cu peste un milion de lei.
„Prin acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat la data de 21 iunie 2016 a fost trimis în judecată un inculpat pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la evaziune fiscală prin care s-a cauzat un prejudiciu de 307.185 lei; prin acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat la data de 11 iulie a fost trimis în judecată un inculpat pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la evaziune fiscală prin care s-a cauzat un prejudiciu în valoare de 416.675 lei și prin acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat la data de 19 octombrie 2016 a fost trimis în judecată un inculpat pentru comiterea în concurs real a infracţiunilor de evaziune fiscală prin care s-a cauzat un prejudiciu de 65.332 lei şi spălare de bani prin care s-a ascuns originea sumei de 65.332 lei”, spun procurorii.
Pe 1 noiembrie 2016 un alt om de afaceri, cercetat de mai bine de trei ani pentru evaziune fiscală și-a recunoscut vina.
„Prin acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat la data de 1 noiembrie 2016 în dosarul nr. 427/P/2013 a fost trimis în judecată un inculpat pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală (prejudiciu de 50.082 lei), folosirea creditului societăţii comerciale în scop personal (prejudiciu de 164.322 lei) şi spălare de bani prin ascunderea originii ilicite a sumei de 34.000 lei”, mai spun procurorii.
Chiar dacă și-au recunoscut vina asta nu îi scapă de răspunderea penală. Acuzații ajung și în fața judecătorilor care vor decide pedepsele, însă vinovații speră ca acestea să fie mai ușoare o dată ce s-au declarat vinovați.