Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  54 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



S-a decis: Veverițele din parc stau înghesuite. Vila de lux trebuie mărită! Ciprian Samoilă: Dați și muzica mai încet!

29/06/2016 13:16:59 Claudia ANDRON  
Garda de Mediu îi dă dreptate biologului Ciprian Samoilă: veverițele din parc stau înghesuite și voliera în care locuiesc trebuie mărită! Direcția de Servicii Publice Bistrița are termen până în septembrie să asigure confortul veverițelor. Biologul atrage atenția și asupra muzicii dată la maxim în parc! Le face rău simpaticelor animale din cușcă!

Biologul Ciprian Samoilă, un tânăr doctor în biologie stabilit la Bistrița de mai mulți ani, este un fin observator al biodiversității din oraș. El este cel care a atras atenția autorităților că veverițele ținute în captivitate într-o cușcă special amenajată pentru ele, în Parcul Municipal din Bistrița nu au spațiu suficient, iar cei care au făcut proiectul volierei nu au respectat cerințele legii.

Se încalcă în mod flagrant legea grădinilor zoologice nr. 191/2002 (http://www.ansvsa.ro/.../Lege 191/2002-gradini_zoologice...) în care se încadrează și volierele. 

Este total ilegală deținerea în captivitate a veverițelor fără autorizație de mediu eliberată de Agenția pentru Protecția Mediului (APM) și îndeplinirea unor condiții speciale de ținere în captivitate a lor, minim 50 mp pentru 1-2 indivizi la care se adaugă 2mp pentru fiecare individ în plus, în cazul de față minim 8 mp pentru cei 4 pui. 

Sunt zeci de alte condiții stipulate în ordinul 1798/2007 cu privire la cerințele specifice de autorizare a activității grădinilor zoologice, inclusiv a volierelor (http://www.mmediu.ro/.../2012-08-02_legislaţie_protecţia...). 
Îmi pare rău de aceste mamifere ținute captive în acest fel și APM și GNM nu se sesizează în acest caz.

Atrag atenția că și eliberarea acestora în mediul sălbatic face obiectul actelor normative de mai sus și atenționez municipalitatea să țină cont de ele.

Sper ca lumea să înțeleagă că cele 6 exemplare de mamifere sălbatice (2 adulți și 4 pui) au nevoi speciale, iar voliera în care sunt ținute captive le face rău pe zi ce trece. Am auzit foarte mulți bistrițeni în jurul meu care le plâng de milă și am hotărât să mă documentez în acest sens, drept pentru care vă rog să luați măsuri urgent pentru repararea acestei greșeli, sper eu că din lipsa unei consilieri adecvate. Mult succes, Ciprian Samoilă (doctor în biologie)”, scria specialistul la începutul lunii într-o postare pe Facebook preluată de Bistrițeanul.ro.

Ciprian Samoilă a trimis ulterior și o sesizare Comisariatului Județean al Gărzii Naționale de Mediu, care i-a trimis un răspuns în care recunoaște că acesta are dreptate, dar tranșează problema numai pe jumătate și o rezolvă... ciudat. Mai exact, cei de la Garda de Mediu spun că nu ar fi nevoie de autorizație de mediu, dar cer respectarea măsurilor care se impun la autorizare (?!).

„În data de 27.06.2016 ne-am deplasat la Primăria municipiului Bistrița, în scopul verificării aspectelor semnalate în sesizare. (...)

Din punct de vedere al protecției mediului, ținerea în captivitate a celor 6 veverițe, nu necesită Autorizație de Mediu.

Conform Ordinului 1798/2007, privind procedura de emitere a Autorizației de Mediu, pentru cele 6 veverițe, Direcția de Servicii Publice Bistrița trebuie să asigure un spațiu de 50 de mp pentru 1-2 exemplare, respectiv încă 2 mp pentru fiecare exemplar în parte.

Măsura trasată de S CJ GNM BN urmare a controlului:

1. Se va asigura un spațiu de 50 mp pentru 1-2 exemplare,  respectiv încă 2 mp pentru fiecare exemplar în parte, conform legislației de mediu în vigoare la data controlului.

Răspunde: Direcția de Servicii Publice Bistrița

Termen: 30.09. 2016”

Așadar, nu trebuie autorizație de mediu, dar Primăria Bistrița trebuie să respecte cerințele din procedura de obținere a autorizației de mediu și până la sfârșitul lunii septembrie voliera trebuie mărită.

„Nu sunt mulțumit de răspunsul primit de la Garda de Mediu pentru că el nu rezolvă imediat problema lor, mediul stresant și subdimensionat în care ele își duc traiul. Termenul de 3 luni este exact termenul în care-și propuneau cei de la Primăria Bistrița să le dea drumul. Chiar nu înțeleg ce se întâmplă. Am semne mari de întrebare și cu eliberarea din captivitate. În acel ordin, la care fac ei referire, este reglemenată și eliberarea din captivitate, care se face în mod controlat, sub supravegherea unor specialiști, probabil de la ITRSV și DSV, care trebuie să verifice dacă starea lor de sănătate este bună și să certifice introducerea lor într-un mediu sălbatic” - a declarat biologul Ciprian Samoilă pentru Bistrițeanul.ro.

„De asemenea, muzica și orice zgomot din parc pot reprezenta un factor de stres suplimentar pentru veverițe, la care s-a adăugat frica prin îngrădire și alți factori externi de stres (utilajele folosite în parc, oamenii care le agresează, etc.)” – a mai completat biologul.

Așadar, veverițele din „vila de lux” din Parcul Municipal nu au deloc viață ușoară, iar bucuria de a le vedea pare a fi doar de partea bistrițenilor care au ocazia să le zărească când prind curaj să iasă din cușcă. Muzica dată la maxim cu ocazia anumitor evenimente și utilajele folosite la întreținerea parcului le sperie serios și dacă ar vrea să se ascundă și să se îndepărteze de factorul de stres nu au unde: voliera e prea mică!

3898 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro