"16% este absolut decent. Vine o perioada speciala pentru turism si de la 1 iulie vine scăderea TVA", a spus Ponta după adoptarea actului normativ care prevede "impozitarea tuturor veniturilor și nota de plată, ca să nu obligăm oamenii să lucreze ilegal" – cum a completat premierul.
Potrivit actului normativ, bacșișul lăsat de clienți va fi înregistrat pe bon fiscal separat și va fi impozitat cu 16% - a anunțat ministrul Finantelor - Eugen Teodorovici.
Acesta a precizat că sumele vor fi înregistrate pe bon fiscal separat pentru a nu se mai aplica TVA. "Diferența între serviciul prestat și dorința clientului de a recompensa serviciile prestate, această sumă se va bate pe bon fiscal separat și se va impozita cu 16%", a mai spus Teodorovici.
Ulterior, firma va decide cum va utiliza bacșișurile. Fie le va păstra pentru suportarea unor costuri pe care le are în mod curent, ori le va distribui angajaților pentru a-i stimula, a completat Teodorovici. Când va ajunge la locul de muncă, angajatul va fi obligat să își înregistreze sumele de bani pe care le are într-un registru special. În caz contrar, va fi amendat.
Actul normativ adoptat ieri de Guvern definește noțiunea de "bacșiș" , care reprezintă orice sumă de bani oferită voluntar de client, în plus față de contravaloarea bunurilor livrate sau serviciilor prestate. Se interzice condiționarea, sub orice formă, a livrărilor de bunuri sau a prestărilor de servicii de acordarea bacșișului.
Bacșișul se va impozita astfel:
-
impozitarea bacșișului ca profit al operatorului economic în cazul în care acesta nu se distribuie salariaților (16% sau 3% în cazul microintreprinderilor)
-
necuprinderea bacșișului în sfera TVA în cazul în care se distribuie angajaților
-
impozitarea la nivelul angajatului cu 16% impozit pe venit din alte surse, prin reținere la sursă, în cazul în care bacșișul se distribuie salariaților
-
bacșișul nu va fi prins în baza de impozitare a contribuțiilor sociale și a contribuțiilor sociale de sănătate