Catedra de limbi moderne a Şcolii Gimnaziale nr. 1 (Cecilia Zsejki, Veronica Cîmpeanu şi Corina Vlasin – profesori de engleză, Anamaria Tofan – profesor de franceză şi Mihaela Rusu – profesor de limba germană) au organizat joi 26 septembrie, împreună cu elevii de la ciclul gimnazial, prima acţiune cu caracter educativ din anul scolar 2013-2014.
Manifestarea a avut loc cu ocazia celebrarii Zilei Limbilor Moderne, sarbatorita pe plan international inca din anul 2001- initiativa lansata de Comisia Europeana in Anul European al Limbilor Moderne.
Diversele actiuni educative organizate cu prilejul acestei zile au rolul de a promova diversitatea limbilor moderne, de a constientiza in randul natiunilor de pe glob despre importanta invatarii unei limbi straine de circulatie internationala. Astfel, imbratisand aceasta idee inca din anul trecut scolar, cand am organizat prima editie a acestei sarbatori in scoala noastra, am dorit ca si anul acesta sa avem o zi festiva cu sonoritati multilingve.
Momentul festiv a debutat miercuri cu amenajarea expozitiei cu lucrarile copiilor, ilustrand diverse simboluri culturale care reprezinta Marea Britanie, Franta si Germania.
Apoi, joi in pauza mare profesorii organizatori le-au vorbit elevilor despre initiativa celebrarii acestei zile, facandu-i sa inteleaga importanta invatarii unei limbi straine atat in scoala cat si in afara acesteia. Doamnele profesoare le-au dat elevilor indicatii despre accesul la diferite surse de invatare a unei limbi straine, nu doar la materialele existente in biblioteca scolii dar si accesul gratuit la diferite site-uri si platforme educationale online.
A urmat un scurt program de cantece in limbile engleza, franceza, germana si italiana, oferit de grupul vocal indrumat de d-na profesoara Maria Nigel, program audiat de domnii profesori si oficiat de prezenta doamnelor directoare- Mia Sigovan si Anca Mihaiu.
Cu totii am fost apoi rasfatati cu ceai englezesc si biscuiti. Manifestarea a continuat la ora 14 cu dansuri scotiene pregatite de elevi ai clasei a VIII a D si cu un concurs de cultura si civilizatie cuprinzand intrebari interesante despre Marea Britanie, Franta si Germania.
Elevii cei mai activi au fost premiati cu diplome, semne de carte, servetele personalizate pentru colectionari si fursecuri. Dincolo de faptul ca elevii si profesorii au petrecut clipe de sarbatoare presarate cu zambete si buna dispozitie, s-a reusit prima actiune educativa a scolii in perioada de debut a acestui an scolar, prin care elevii si-au dezvoltat cultura generala cu lucruri interesante despre tarile vizate.
Felicitari tuturor celor implicati si sa avem un an scolar plin de interes pentru actiuni educative placute!
Veronica Cimpeanu,
Consilier educativ al Scolii Gimnaziale nr. 1, Bistrita