Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  42 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Runfest Gabriela Szabo, în moarte clinică: motivația alergătorilor, aproape de 0 - la fel ca premiile oferite

06/05/2017 13:52:19 Ana ȘTEFĂNEL  
Competiția sportivă Runfest Gabriela Szabo devine din ce în ce mai puțin interesantă pentru bistrițeni. Se bagă mii de euro în promovare, însă premiile sunt tot mai mici - direct proporționale cu interesul copiilor - în special - pentru eveniment.

Sportivii de performanță, din ce în ce mai puțini în România, muncesc ani întregi pentru medalii și recunoștința publică. Sacrificiile lor, se știe, încep din copilărie și se termină când își încheie cariera, nici o zi mai devreme. Cu ce îi poate ajuta statul prin instituțiile și organizațiile sale? Simplu: condiții bune în care să se antreneze și stabilitate financiară - alături de motivație atunci când câștigă ceva. Pe scurt: ai câștigat, te-am recompensat în bani. Corect, cinstit.

 

Crosul Gabriela Szabo, transformat în 2015 în Runfest Gabriela Szabo, părea să funcționeze pe aceeași idee. Asta, până în 2015, la ediția a X-a, când premiile în bani s-au înjumătățit. Ca o consecință firească, la fel s-a întâmplat și cu numărul de participanți. 

 

Iată câteva cifre care demonstrează acest lucru: 

 

2011: premiul cel mare - 2000 lei - peste 800 participanți

 

2012 - peste 1200 participanți:

- seniori loc I- 2000 lei, loc II - 1500 lei, loc III - 1000 lei

- juniori loc I - 800 lei, loc II - 600 lei, loc III - 400 lei

- elevi V- VIII: loc I - 500 lei, loc II - 300 lei, loc III - 100 lei

 

2013: premii între 50 și 2000 lei - peste 1400 participanți

 

2014: valoarea totală a premiilor: 30.000 lei, premiul cel mare - 2000 lei - 1100 participanți

 

Din 2015 lucrurile s-au schimbat radical. De la premii de 2.000 lei, s-a ajuns la maxim 600 lei. Asta, deși s-a primit finanțare dublă de la bugetele locale. Dacă în 2015 au fost înscriși peste 1.200 de participanți, în 2016 numărul a scăzut considerabil. Cu siguranță, unul dintre factori a fost reprezentat de sumele mult mai mici acordate câștigătorilor. În 2016 s-au prezentat la start puțin peste 800 de concurenți.

 

Se pare că organizatorii nu au învățat nimic din anii trecuți, iar sumele au rămas neschimbate și anul acesta: premii cuprinse între 100 și 600 lei, indiferent de categorie.

 

Mii de euro în cipuri și promovare. Pentru sportivi, laude gratuite

 

Gabriela Szabo, cea mai mare atletă a Bistriței, nu crede în puterea banului în sport. Să nu uităm că se estimează că sportiva a câștigat de-a lungul carierei mai bine de un milion și jumătate de dolari. Cu toate acestea, la Bistrița vrea sport de masă, ce tot atâta performanță? Bagă banii în cipuri unice care costă 3 euro bucata, că premiile - spune ea - nu sunt atât de importante și copiii nu trebuie să se simtă atrași de ele.

 

„Trebuie să înțelegem că la nivel de România 60% din oameni nu practică niciun fel de exercițiu fizic. Eu cred că noi astăzi avem datoria să dezvoltăm această cultură sportivă de masă și să nu privim totul din perspectiva remunerării și a banilor. Da, este o motivație la sportul de mare performanță, la sportul de excelență, dar eu cred că la sportul de masă, copii care astăzi descoperă mișcarea sau copii care sunt implicați în fenomenul sportiv - trebuie să le arătăm frumusețea acestui sport, nu că ai posibilitatea să câștigi. Dacă le arăți partea asta, că totul se învârte în jurul banilor, nu mai dezvoltăm această cultură sportivă de masă, din perspectiva mea - dacă greșesc, vă rog să îmi spuneți lucrul ăsta și atunci o să încercăm să ne reinventăm și noi de la an la an. Mi-am dat seama că, dacă crești premiile la nivel de categorii foarte foarte mici, oricum copilul ăla nu mai vine peste jumătate de an. Atunci ne gândim să implementăm în partea asta de promovare - mai mulți bani să folosim. Ați văzut că și modul cum se aleargă astăzi este diferit, adică se aleargă cu cipuri speciale unice - numai un cip costă 3 euro - ori o mie și ceva, deja jumătate din buget se duce pe aceste numere, tocmai pentru că ne place să ne ridicăm la un nivel foarte înalt de organizare”, a declarat astăzi Gabriela Szabo.

 

Radu Moldovan, supărat degeaba

 

Președintele Consiliului Județean, Radu Moldovan, declara zilele trecute că este dezamăgit de profesorii de sport care nu au înscris mai mulți elevi la RunFest. Așa cum demonstrează și cifrele pe care le-am prezentat mai sus, interesul elevilor este scăzut - și nu numai a elevilor.

 

Ca în orice activitate, motivația financiară este foarte importantă, iar pentru un copil care reușește poate pentru prima dată să câștige bani prin propriile eforturi, cu atât mai mult. Sportul și mai ales atitudinea copiilor și a tinerilor față de acesta s-a schimbat. E greșit să credem că generațiile actuale practică un sport pentru că se simt datori să o facă. E timpul ca cei în măsură să se gândească cum să îi motiveze și să fie ei cei care îi stimulează. Prin atitudini de genul „să vină pentru un tricou și o cupă”, nu facem decât să îi îndepărtăm.

 

Un copil care vine din Șanț în Bistrița are nevoie de transport și mâncare, iar acel premiu la care aspiră, astăzi nu îi va oferi nicio satisfacție. Cu ce va rămâne în buzunar dacă va câștiga acei puțini 100 de lei? E bine să fim optimiști și să credem că tinerii vor face sport din pasiune, dar să încercăm să fim optimiști-realiști, și să găsim căi de a-i motiva.

 

Ca un copil participant la Crosul Gabriela Szabo acum mulți ani, pot confirma că acea sumă mică pe care am câștigat-o m-a motivat. La fel cum pe colegii mei care au reușit să câștige competiția, acei 2.000 lei de atunci i-au făcut să se întoarcă și în anul următor. Astăzi, unii dintre ei promovează sportul prin facultățile și carierele pe care le-au ales. 

 

Gabriela Szabo a declarat că „ideea, aici, în România, este să ne ducem mai mult spre partea de dezvoltare a acestei frumoase culturi sportive de masă și să implicăm cât mai mulți oameni care iubesc mișcarea și care iubesc sportul să își petreacă o primă parte a zilei alături de noi”.

 

Problema este simplă: vrei sport de masă, adică publicul tău țintă e un grup care nu e neapărat îndrăgostit de sport. Cum îl motivezi? Cum o făceai până în 2015. A mers atunci, va merge și acum. Și e, de fapt, singura soluție.

 

(La ediția de anul acesta s-au înscris 598 participanți la categoria Kids, 271 - Scurt, 4 km și 130 la categoria Standard, 10 km.)

19917 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro