Au grădiniță nouă, ridicată din miliarde europene, dar directorul școlii și inspectorul șef adj. al ISJ-Mihai Mureșan spun că micuților le e mai bine în grădinița veche, plină de mucegai. Părinții și primarul susțin contrariul, iar ”taberele” se ceartă cine să încheie contractul cu Electrica și pe utilitatea investiției.
Grădiniţă de miliarde, pentru cearta oamenilor mari, nu pentru copii
Atras de posibilitatea finanțării europene a unei grădinițe pentru copiii din comună, primarul din Runcu Salvei a scris un proiect, care s-a dovedit a fi și câștigător, iar de pe urma lui cei aproape 50 de copii de grădiniță urmau să se bucure de săli de clasă moderne, cu băi, încălzire și toate dotările moderne.
„Tot ceea ce am făcut acolo a costat mai bine de 12 miliarde. A fost o lucrare mare. Am făcut şi o staţie de epurare, am făcut fose septice, am împrejmuit clădirea, am pus mobilier nou, plasme, jucării, toate cele necesare pentru o grădiniţă modernă”, a explicat pentru Bistriţeanul.roprimarul comunei Runcu Salvei, Anchidim Pavelea.
Cu toate că s-a investit o avere în clădire, iar lucrarea este gata, la cheie, copiii din sat învață tot în vechea grădiniță, uitându-se cu jind la cea nouă. Motivul?! Lipsa racordului la rețeaua electrică.
Responsabilitatea pentru acest contract de care depinde funcționalitatea grădiniței, este pasată de primar către directorul şcolii şi invers, sub atenta supraveghere a ISJ care nu intervine să rezolve soluția în favoarea copiilor, adevărații perdanți.
Primarul: La director se opresc toate!
Anchidim Pavelea, primarul comunei Runcu Salvei, spune că a făcut tot ce i-a stat în putinţă pentru a finaliza lucrările la noua clădire, dar că racordarea la reţeaua de electricitate nu e de competenţa lui.
„Pentru cheltuielile de electricitate, directorul şcolii primeşte bani de la minister. Aşadar, cei de la Electrica mi-au spus că doar directorul poate încheia contractul cu ei. Din acest motiv am făcut un contract de comodat prin care directorul să se poată prezenta şi să ceară conectarea la serviciile de electricitate”, explică primarul Pavelea.
Doar că directorul nu vrea să semneze.
„Nu vrea să semneze. Nu vrea să facă nimic. Şi anul trecut i-a pus pe elevi, în timpul orelor de curs, să taie lemne pentru foc, asta după ce o bună perioadă de timp nu a vrut să dea drumul la căldură. Acuma i-a anunţat pe părinţi şi pe elevi că trebuie să aducă ei lemne de acasă dacă le trebuie căldură. Iar dacă educatoarea de la grădiniţă a vrut să-şi desfăşoare totuşi activitatea în clădirea nouă, directorul a ameninţat-o că dacă nu merge în spaţiul de lângă grupul sanitar, nu o va ponta şi nu-i va da nici un salar. Efectiv e bătaie de joc ce face directorul acesta”, spune revoltat primarul.
Pentru comportamentul directorului primarul are și o explicaţie:
„Are spatele acoperit de cei din Inspectorat. Şi el a zis că atâta timp cât e Camelia Tabără la Inspectorat, nimeni nu-l dă pe el afară din sistem. Mai mult, şi unul, şi celălalt spun aceleaşi cuvinte când îi întrebi de situaţia grădiniţei. Zici că ar fi înţeleşi. Aşa că dacă e susţinut de cei din Inspectorat, nu sunt şanse să se mai facă nimic la grădiniţa asta”, a conchis edilul.
Directorul şcolii: Primarul e de vină. Eu nu sunt proprietar, nu pot face nimic!
De cealaltă parte a fileului este directorul școlii, Ioan Man, care susține că, de fapt, el este cel care are „mâinile legate”.
„Pe baza Legii 1/2011 din Legea Învăţământului, nu se pot încheia contracte de comodat între primării şi unităţi şcolare. Aşadar, eu nu am de ce să semnezez acel act pentru că ar fi o ilegalitate. I-am explicat primarului că trebuie întocmit un alt act prin care să mă facă proprietar ca să pot cere racordarea la electricitate”, este argumentul legal al directorului.
Mai mult, Ioan Man susține că primarul face lucrurile de capul lui, iar grădinița nouă ar fi de fapt un moft:
„Primarul face tot felul de investiţii care nu sunt bune. Pentru şcoală trebuie atrase un tip de finanţări, nu investiţii de care face el şi de aceea eu efectiv nu am ce face... Şi apoi, nu înţeleg de ce atâta agitaţie din partea părinţilor, când anul trecut activităţile s-au putut desfăşura foarte bine în sălile pe care le-am pregătit şi pentru anul acesta”, a declarat Ioan Man.
ISJ BN nu vrea să arbitreze meciul. Totuşi, e „fan” Ioan Man!
Contactată pentru a discuta pe marginea acestui subiect, inspectorul general şcolar al ISJ BN - Camelia Tabără a explicat că nu ştie ce să spună privitor la acest subiect, rugându-ne să cerem mai multe informaţii inspectorului general adjunct, Mihai Mureşan.
Acesta declara de altfel, într-o conferinţă de presă, că ISJ BN nu poate arbitra meciul dintre primar şi director, că ei ar trebui să-şi rezolve problemele.
Contactat de reporterii Bistriţeanul.ro, Mihai Mureşan i-a luat totuşi partea lui Ioan Man.
„Primarul n-are de gând să facă ceea ce trebuie. Dacă directorul a zis că nu se pot semna acte de comodat, înseamnă că are el un avocat care îi explică cum stau lucrurile. Din punctul nostru de vedere, totul e bine în acea zonă, se pot desfăşura activităţile educative. Pe noi nu ne interesează clădirile. Eu consider ca e încheiată toată problema. Copiii pot învăţa tot acolo unde au învăţat din 2008, în condiţii foarte bune. Aşa că primăria e de vină pentru faptul că noua clădire nu poate fi dată în funcţiune deoarece ea e proprietarul. Aşa că problema poate nu va fi remediată până când nu va fi acolo un primar care să-şi cunoască atribuţiile. Noi, ISJ-ul şi direcţiunea şcolii, nu ne putem băga în banii investiţi de primărie”, a explicat Mihai Mureşan.
Astfel, grădiniţa cea nouă din Runcu Salvei rămâne nefolosită sub ochii neputincioși ai copiilor și părinților cât timp cei mai mari și mai deștepți oameni ai comunei (primarul și directorul școlii) nu vor găsi soluția care să aprindă lumina în grădinița nouă. Un joc al orgoliilor și ambițiilor politice de neînțeles, din care marii perdanți sunt copiii, dar și Uniunea Europeană care a crezut în necesitatea unei grădinițe la Runc. A omis însă că în România chiar și lumina se aprinde politic...