Preoti si pastori apartinand mai multor confesiuni religioase au savarsit astazi o slujba in amintirea tristului eveniment petrecut in urma cu trei ani, si anume incendiul care a cuprins Biserica Evanghelica. Acestia s-au rugat pentru bistriteni, dar si pentru ca lucrarile de reabilitare ale bisericii sa fie finalizate.
In urma cu trei ani, in 11 iunie, Biserica Evanghelica a fost cuprinsa de un incendiu. Flacarile au distrus atunci turnul, clopotele din turn si o parte din acoperis. Astazi, la implinirea a trei ani de la tragicul eveniment in Biserica Evanghelica a fost savarsita o slujba ecumenica.
La eveniment au participat preoti si pastori de la mai multe biserici din Bistrita, primarul Ovidiu Cretu, dar si cativa bistriteni curiosi.
"Incercarea la care am fost supusi in urma cu trei ani de zile ne-a facut sa ne trezim si sa ne dam seama ca simbolul Bistritei, Biserica Evanghelica, facuta de sasi, ca orice lucru facut de om, poate sa si dispara, poate sa fie distrusa. Am organizat aceasta slujba ecumenica pentru a-l ruga pe Dumnezeu sa vegheze asupra orasului nostru si asupra celor care locuiesc in el", a declarat primarul Ovidiu Cretu prezent la Biserica Evanghelica.
Pe rand, fiecare preot si pastor a tinut cate o cuvantare si s-a rugat atat pentru binele bistritenilor, cat si pentru finalizarea lucrarilor de reabilitare ale Bisericii Evanghelice.
"In seara zilei de 11 iunie 2008, la ora 19.40, a fost semnalata izbucnirea unui incendiu in aceasta biserica, incendiu care a devastat turnul bisericii, cel mai mandru turn din intreaga tara. Un oras intreg si-a tinut respiratia, ba mai mult, o tara intreaga, dar si fosti concetateni ai nostri au plans impreuna cu noi privind incendiul. Am fost intrebat dupa stingerea incendiului despre ceea ce simt si am spus ca a ars inima Bistritei. Vreau sa multumesc tuturor celor care ne-au ajutat sa refacem biserica. Vreau sa multumesc Consiliului Local, primarului Ovidiu Cretu, pompierilor din judetele Bistrita-Nasaud, Mures, Cluj, vreau sa multumesc celor de la Ministerul Culturii, Bisericii Evanghelice din Romania, Austrita, Germania si Elvetia, Guvernului Germaniei, celui al Austriei si tuturor celor care s-au implicat in refacerea bisericii", a spus parintele paroh Johann Dieter Krauss.
Dupa ce fiecare preot si pastor si-a terminat cuvantarea si rugaciunea, toti cei prezenti la slujba au putut asculta sunetul noilor clopote din turn.
De asemenea, s-a rostit rugaciunea "Tatal Nostru" in limbile romana, maghiara si germana.
La sfarsit, cei prezenti la slujba savarsita astazi in Biserica Evanghelica au putut asculta cantece religioase sustinute de Corala Andrei Muresanu.