Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  259 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Rondul de dimineţă: „Craii” de la Mocod – de-acum doar în cărţi. Şi în amintirea unor bătrâni… (FOTO)

03/05/2016 09:03:10 Ioana BRADEA  
Pe vremuri, la Mocod, în a doua zi de Paşti se adunau „Craii de la Mocod”, un vechi ritual războinic amintind de felul în care se alegeau căpeteniile străbunilor. 2012 a fost ultimul an în care oficialităţile au resuscitat ritualul, după care nu s-a mai întâmplat nimic. Localnicii îşi închipuie că o asemenea „manifestare” costă foarte mult…

Duse sunt pe apa sâmbetei o mulţime de obiceiuri şi tradiţii fabuloase care colorau incredibil viaţa locuitorilor din Bistriţa-Năsăud, iar printre aceste tradiţii „lăsate” să dispară se numără şi „Craii” de la Mocod – un obicei resuscitat ultima oară în 2012 – pentru că ar fi fost an electoral – după cum au speculat unii care preconizau că se vor reîntâlni cu vestiţii Crai de la Mocod abia în 2016, un nou an electoral…

Se pare, însă, că destinul acestui obicei este deja stabilit: a venit anul electoral 2016, dar Craii nu s-au mobilizat pentru a colora iar viaţa satului sau pentru a convinge anul agricol că merită să fie mai bun.

Localnicii s-au resemnat repejor, fără probleme. Din punctul lor de vedere există o explicaţie şi un vinovat pentru dispariţia acestui obicei: o asemenea „manifestare” costă foarte mult. Problema este sponsorizarea…

Cu nedisimulată tristeţe bănuim, totuşi, că „manifestarea” (care acum câteva sute de ani era un fapt de viaţă în comunitate) nu poate costa mai mult acum decât atunci - când nu existau sponsorizări, când banii nu cădeau din cer pentru ca anumite lucruri să se poată întâmpla şi când – vai nouă! – nu existau nici partidele politice care să pună umărul la distorsionarea unor evenimente…

Pe vremuri, „cizăşii" din Mocod (trei feciori cu prestigiu în sat) angajau muzicanţi pentru jocul din a doua zi de Înviere şi tot ei îi alegeau şi pe „crai” – de obicei cei mai harnici feciori din sat care au ieşit primii la arat sau care au terminat de arat. Cei doi tineri îşi făceau rost de câte un prun înflorit, iar fetele din sat, „crăiţele”, împodobeau ramurile prunilor cu turtiţe colorate, panglici, turtă dulce, ouă roşii şi şiraguri de floricele – simboluri al belşugului şi prosperităţii. În a doua zi de Paşte, după slujba religioasă, oamenii se adunau în preajma bisericii, unde „craii” erau aşezaţi pe două laiţe, înconjuraţi de „crăiţe”, iar în faţa lor, pe pământ, se aşeza o cruce de lemn, simbol al adevărului.

„Cizăşii” îi ridicau pe umeri pe noii „crai” de trei ori, anunţând de fiecare dată „Crai nou în ţară!", iar mulţimea răspundea „Trăiască! Trăiască!”. Apoi se trăgeau clopotele şi se anunţa cu voce tare: „Crai nou în ţară/ Grâu la vară/ Şi-n pod, şi-n cămară/ Şi pe prispă afară", aruncând cu boabe de grâu peste capetele celor prezenţi.

Urma apoi „bricelatul" sau judecata tinerilor care nu fuseseră la fel de harnici: aceştia erau purtaţi de oameni pe braţe în jurul bisericii, iar la fiecare colţ al acesteia erau bătuţi în tălpi cu „bricele". În final, cei pedepsiţi erau nevoiţi să mulţumească „crailor" pentru pedeapsa primită, căci altfel „bricelatul" se repeta iar şi iar.

După ce judecata era gata, „craii" erau purtaţi pe laiţe, pe care erau fixaţi şi prunii împodobiţi, până la râul Someş, fiind însoţiţi de rude şi de prieteni. Doi feciori îi băgau la apă pe crai, tot mai adânc până când aceştia promit că vor face cinste cu cinci litri de ţuică sau, în zilele mai apropiate de noi – cu două lăzi de bere. Dacă prin apropiere erau şi alte persoane bune de plată (cum ar fi primarul) şi acestea erau băgate la apă şi transformate în „sponsori”.

Se credea că după o asemenea baie anul agricol va fi unul foarte bun, iar ziua se încheia cu o masă la care participa tot satul, la care fiecare pereche invitată aducea câte o pască şi două ouă roşii. Petrecerea dura până dimineaţă, iar drept răsplată, noii „crai" participau timp de un an la horă fără să plătească – şi aşa s-au întâmplat lucrurile şi acum 500 de ani, din câte spun sătenii din Mocod…

În anul de graţie 2016 şi probabil mulţi ani de-acum încolo – nouă nu ne rămâne decât să admirăm pe Facebook albumele foto adunate de Silvia Floarea Toth şi să ne minunăm cum reuşeau alţii să facă ceea ce nouă ne pare imposibil sau mult prea costisitor…

Sursa: Sărbătorile ciclului social. Munci şi Zile în Ţinutul Bistriţei şi Năsăudului, autori Vasile Filip, Menuţ Maximinian

4427 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro