Mai să treacă neobservat un amănunt esențial referitor la realitatea istorică a Bistriței! De câteva zile, struții amplasați în câteva puncte importante și traversate de turiști ale orașului – s-au trezit, peste noapte, cu câte o potcoavă în cioc din partea Primăriei.
Se știe deja – bistrițenii erau, prin 1300, cei mai importanți negustori din zonă și reușind cu succes să intermedieze comerțul dintre Transilvania și Moldova.
În acest sens, regele Ludovic de Anjou a acordat Bistriței în gloriosul an 1352 dreptul de a ține „târgul cel mare” de Sf. Bartolomeu, organizat timp 15 zile în luna august, în jurul Bisericii Evanghelice din Piața Centrală.
Bistrița a fost declarat „oraș liber regal”, un statut care i-a conferit autonomie economică, juridică și politică și inclusiv dreptul de a avea un blazon.
Stema veche a Bistriței cuprinde un cap de struț încoronat cu potcoavă în cioc – simbol al comerțului și coiful regal al regelui Ludovic de Anjou, cu scutul regatului și al casei de Anjou.
Stema cu struţ apare încrustată şi pe vechea Poartă a Lemnelor iar un fragment din stemă poate fi admirat chiar şi la Muzeul Judeţean.
Pentru a ilustra întocmai stema istorică a cetății medievale, Primăria Bistrița a montat, de ceva vreme, și câte o potcoavă – struților amplasați în punctele esențiale ale orașului.
Însă – cel puțin pe pietonal – primii „turiști” au făcut deja victime și au văduvit un struț de o potcoavă, vrând probabil să rămână cu o amintire din oraș. Care va să zică, întrebarea este – cât vor rezista potcoavele în ciocul struților bistrițeni...?